MALI VODIČ ZA GLASOVANJE: Kako sve učiniti da ostvarite svoju želju i da listić bude važeći

glasovanje

Oko 3.8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi ponovno na birališta kako bi prijevremeno izabralo novi sastav Hrvatskoga sabora i odlučilo tko će u njemu imati većinu, dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u XI. izbornoj jedinici, u 49 država diljem svijeta, gdje bira “dijaspora”, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu.

Osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela Hrvatska. Birališta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 19 sati.

Prošle godine prvi se put glasovali na velikim glasačkim listićima, jer je prvi put uvedeno preferencijalno glasanje. Znači da birači, uz listu, mogu izabrati i kandidata na toj listi kojem žele dati svoj glas. Kandidat može biti samo jedan.

Birači mogu glasovati samo za jednu listu kandidata, ali birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasao.

Ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste, takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu.

Postoji međutim mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, pa glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste.

Da vam listić bude sigurno važeći morate učiniti sljedeće:

Zaokružiti jednu od liste – lista + kandidat s te liste.
Zaokružiti samo jednog kandidata s bilo koje od ponuđenih lista – na taj način dajete glas i njemu i listi.
Možete glasati i za cijelu listu i na taj način dati glas opciji za koju smatrate da je najbolja.
Na primjer zaokružite jednog od kandidata na listi A, zaokružite listu B i zaokružite kandidata na listi C – tada vaš glas ide listi koju ste zaokružili, dok kandidat kojeg ste zaokružili neće dobiti vaš glas.

Listić će vam biti proglašen nevažećim ako:

Zaokružite jednog ili više kandidata na različitim listama.
Ako zaokružite dvije liste
Ako ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!