MALENICA O OBITELJSKOM NASILJU: Očekujemo da se izriče istražni zatvor

Nakon slučaja obiteljskog nasilja u Gospiću u javnosti je odjeknula izjava općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović koja je rekla “Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici”.

Izvor: Media servis

Na to se osvrnuo i ministar pravosuđa Ivan Malenica naglasivši da se nasilje ne može tolerirati i da se radi o neprimjerenoj izjavi.

“Tu se pokušava imputirati da su zatvori puni pa da zato nije primjereno izricati istražni zatvor. To oštro demantiram. Mjesta u zatvorima ima. Otprilike 60% zatvorenika su istražni zatvorenici. Kada postoji opasnost da neka osoba može utjecati ili naštetiti nečijem zdravlju ili životu, tu svakako očekujemo od državnih odvjetnika i sudaca da izriču istražni zatvor, no u svakom konkretnom slučaju – na njima je da odlučuju i procjenjuju.”

Funkcionira li sustav ako dolazi do ovakvih odluka i izjava?

“Mi smo izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o sudovima povećali broj edukacija za državne odvjetnike i suce. Ja kao član upravnog vijeća pravosudne akademije ću inzistirati na tome da se poveća broj sati edukacije državnih odvjetnika i sudaca koji se odnosi na zaštitu od nasilja u obitelji. Mislim, kao građanin, da u ovom konkretnom slučaju da nije bilo razloga da se osobi ne predloži istražni zatvor.”

Hoće li općinska državna odvjetnica snositi odgovornost, vidjet će se nakon izvješća, rekao je ministar.