MALENICA O MOSTU: Antivakseri koji parazitiraju na covid-potvrdama i provode populizam

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je referendumsku inicijativu Mosta rekavši da je jasan njihov antivakserski stav te da provode čisti populizam i parazitiraju na temi covid-potvrda.

“Sve ono što proklamiraju zadnjih nekoliko tjedana zapravo ne ide u smjeru da se bolest spriječi, da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih. Oni iskorištavaju ovu situaciju samo da prikupe što više svojih političkih pristaša”, rekao je Malenica HRT-u.

Na pitanje kako inicijativa izgleda i ima li šanse da se referendum održi, ministar je rekao kako misli da referendumsku inicijativu treba promatrati i pravno i politički.

“Kada je promatramo politički i kada je zapravo ogulimo, tu se vidi jasan antivakserski stav pokretača referendumske inicijative, stranke Most. Ovo je čisti jedan populizam koji oni trenutačno provode, po meni osobno oni parazitiraju na ovoj temi covid-potvrda, igraju se sa životima i zdravljem ljudi. Sve ono što proklamiraju zadnjih nekoliko tjedana zapravo ne ide u smjeru da se bolest spriječi, da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih. Oni iskorištavaju ovu situaciju samo da prikupe što više svojih političkih pristaša”, ističe ministar Malenica.

“Kada govorimo o pravnoj dimenziji referenduma, ja mislim da je tu Ustavni sud u svojim odlukama koje je donosio zadnjih godinu i pol, otkad se pojavila covid-19 kriza”, jasno dao svoje mišljenje o postupcima Stožera civilne zaštite. Ova referendumska inicijativa i njezina pravna dimenzija također su na tragu ovih političkih dimenzija. Pravna dimenzija ide u dva smjera, jedna je izmjena Ustava, dodavanje članku 17. pandemije i epidemije, i u zakonodavnom smjeru to je izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje bi se dodatno usporio proces donošenja odluka, smatra ministar.

“Stožer je tijelo u kojem sjede osobe koje imaju određeno znanje iz područja medicine, zdravstva, i epidemiologije, koje donosi balansirane mjere, koje sve vrijeme uspješno upravlja ovom krizom, nekoliko valova krize Stožer je uspješno donosio određene odluke i Ustavni sud je potvrdio da su te odluke utemeljene na Ustavu, na zakonu u sustavu civilne zaštite koji je donesen u skladu s Ustavom, tako da čitava ova pravna dimenzija referendumske inicijative nema smisla”, zaključio je ministar Malenica.