MAJKA DAROVALA ORGANE UBIJENOG SINA: Uspješne transplantacije pluća, srca, jetre i bubrega

Prva transplantacija pluća nakon više od 10 godina izvedena je prošlu noć u KBC-u Zagreb, a operacija je trajala čak 12 sati, a pacijent, muškarac od 50-tak godina, za sada je stabilno.

U isto vrijeme u susjednoj je sali u tijeku bila i transplantacija srca. Svi organi su od istog donora, 32-ogodišnjeg Branka Mijatovića iz Splita, koji je preminuo u četvrtak navečer, nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu i izbačen iz automobila u Klisu.

Hrvatski kirurzi nekoliko zadnjih godina educirali su se u najvećem austrijskom centru za presađivanje pluća koji vodi dr. Walter Klepetko. Austrijski kolege su jučer stigli u Zagreb i sudjelovali u ovoj operaciji

Istovremeno s presađivanjem pluća, u susjednoj operacijskoj dvorani kardiokirurzi su jednom pacijentu transplantirali i Mijatovićevo srce. Tu je operaciju vodio prof. dr. Hrvoje Gašparović piše Jutarnji list.

Osim u KBC-u Zagreb, transplantacije njegovih organa izvedene su i u Kliničkoj bolnici Merkur.

“Ova transplantacija jetre od istog darivatelja jetre gdje su organi otišli i na KBC Zagreb i kod nas u Merkur, pa kod nas je transplantacija prošla dobro. Kolega Jadrijević je jutros presadio jetru, naši urolozi su transplantirali jedan bubreg, a ono što je posebno važno kako smo čuli danas, srce i pluća su uspješno transplantirani na KBC Rebro. To je veliki uspjeh, kolege su uspjele aktivirati program nakon, čini mi se, više od 15 godina”,  kazao je za RTL specijalist opće, dječje i digestivne kirurgije KB-a Merkur Danko Mikulić.

Podsjetimo, Branko Mijatović, zvani Naranča, u ponedjeljak je nešto prije 23 sata, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, a u četvrtak u 21.30 i službeno je proglašen mrtvim.

Njegova majka Elena Mijatović u petak je Slobodnoj Dalmaciji rekla da je potpisala dokumente da organi njezina sina budu donirani.

Splitska je policija vrlo brzo nakon dojave uhitila 30-godišnjeg Sandra Firića, koji je, nakon kriminalističke obrade, kazneno prijavljen za pokušaj Mijatovićeva ubojstva.