MAJČINSTVO BEZ TABUA: Zagreb dobio pet klupa za dojenje – evo gdje

Inicijativom Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo, želi se istaknuti da dojenje nije bauk, da se toga ne treba sramiti, već ponosno uzdignute glave nahraniti svoje bebe, bez obzira na mjesto i vrijeme!

Piše: Branimir Fagač

Tako se, naime, od nedavno metropola može pohvaliti s pet reprezentativnih lokacija sa klupama za dojenje i prematanje beba, te svim za to nužnim popratnim sadržajima. Kako je Zagreb, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, pokrenuo Program ‘Grad Zagreb – prijatelj dojenja’ još 2015. godine, zbog promicanja i unapređenja dojenja u zajednici, istom se povećao i broj dostupnih savjetovališta za majke i djecu – sada ih je pet.

“Cilj savjetovališta je poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta, savjetovanje o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani, te savjetovanje o razvoju motorike. Zahvaljujući ovom programu, naše sugrađani mogu sa svojom djecom doći u savjetovališta bez uputnice, te potražiti pomoć stručnjaka”, izjavio je nedavno dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med. specijalist neurokirurg iz KB ‘Dubrava’.

Također, dr. sc. Jeleč ističe kako se planira, naravno, uz pomoć odgovornih u metropoli i Gradskom uredu za zdravstvo, da u skoroj budućnosti baš svaka od 17 gradskih četvrti dobije i po nekoliko klupa za prematanje i dojenje.

Nadalje, osim spomenutih, u sklopu ovog hvalevrijednog projekta uključeno je i niz drugih mjera: laktacijske ambulante, jednodnevne edukacije za provoditelje trudničkih tečajeva…

Lokacije na kojima s nalaze klupe su:

1. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11

2. Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta

3. Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)

4. Terminal Črnomerec u dječjem parku

5. Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji

Cilj ovih klupica, kako ističu iz Gradskog ureda, nije da budu izolirana mjesta za majke koje doje, već podsjetnik zajednici na to da je dojenje najbolja hrana za bebe i da majke mogu dojiti gdje god žele. “Ponosni smo što smo u sklopu ‘Programa’ uspjeli osigurati dodatna mjesta na koja majke, bez straha i srama, mogu sjesti ako je beba gladna, žedna, tužna ili traži dojku”, poručuju iz Grada.

Na važnosti dojenja i njegovu pozitivnom utjecaju na razvoj djeteta roditelje svakodnevno ukazuju i pedijatri: “Majčino mlijeko najzdravija je hrana za svaku bebu. Bilo bi idealno za dijete da ih majke doje do šestog mjeseca života. Dojenje, osim što je važan oblik prehrane, u sebi sadržava sve što je bebi potrebno”.

Jer, treba naglasiti, jasni su pedijatri, da nijedna formula ne može u potpunosti imitirati majčino mlijeko. “Ono je specifično i zbog toga jer sadrži imunoglobuline, uvijek je svježe i spremno za upotrebu. Dojenje nije samo hranjenje, ono pridonosi povezanosti s majkom, osjećaju koža na kožu, a toplina i miris majčinog tijela bebi daju sigurnost”, pojašnjavaju.

Imajući u vidu značaj dojenje za rast i razvoj djece, uključujući se, aktivno, u samim počecima u pronatalitetnu politiku koja ima ključno mjesto u programu Vlade RH, Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo, osigurali su i zajednici poklonili spomenute klupe za dojenje i prematanje beba.

Valja napomenuti da su neke lokacije odabrane na prijedlog Gradskih ljekarni koje su prije gotovo tri godine postale ‘prijatelj dojenja’. Ovim činom poslana je iz Grada snažna potpora dojenju u javnosti.

“Planiramo da ovakve klupe dobiju dječja igrališta u baš svakoj od 17 zagrebačkih četvrti, a željeli bismo ih vidjeti i u svim drugim hrvatskim gradovima kako bi se unaprijedila kvaliteta života mama dojilja i naših najmlađih sugrađana”, optimističan je dr. sc. Jeleč.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!