MACRON UPOZORIO: Američki poticaji prijete razdoru s EU

Francuski predsjednik Macron na početku posjeta SAD-u upozorio je na američki Zakon o smanjenju inflacije i njegove posljedice na Europu i odnose saveznika.

Izvor: Media servis

Kako je i najvljivano prije posjeta francuski šef države Emmanuel Macron upozorio je na veliku brigu europski ekonomista, a to je američki Zakon o smanjenju inflacije, kojega je Joe Biden potpisao još tijekom ljeta, a koji s početkom godine stupa na snagu.

EU su sporni poticaji u iznosu od 430 milijardi dolara za proizvodnju energije i zelenu energiju, a zbog kojih Europa strahuje da neće moći konkurirati u privlačenju kapitala te da bi tvrtke mogle pobjeći iz Europe u SAD.

Macron je rekao da su američki poticaji “preagresivni” i EU se ne može natjecati s američkim poreznim olakšicama.

“Ne želimo postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Posljedica IRA-e (Inflation reduction act) je da možete riješiti svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim.” rekao je Macron na večeri u francuskom veleposlanstvu.

Francuski predsjednik upozorio je da bi potpore mogle podijeliti Zapad. Iako europski političari znaju da je revizija poticaja nemoguća traže izuzetke po uzoru na Kanadu i Meksiko.