MACAN O USPJEHU PREMIJERA: Plenković ima ugled i bitnu ulogu u Europskoj uniji

Politički analitičar Krešimir Macan gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” i među ostalim komentirao kako je premijerova velika pobjeda produljenje roka za obnovu jer se najavljivala kao ogroman poraz.

Europska komisija produljit će, podsjetimo, Hrvatskoj rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za sanaciju štete od potresa u Zagrebu do lipnja 2023. Dogovor je postignut u Bruxellesu na sastanku premijera Andreja Plenkovića i čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Za obnovu javnih zgrada namijenjeno je 5 milijardi i 100 milijuna kuna. Novac je trebao biti iskorišten do sredine lipnja. Rok se produljuje za godinu dana.

“Prije mjesec dana, da ste čitali novine, ispalo bi da smo izgubili milijarde. Činilo se da možda nije više toliko dobrodošao u Bruxelles, ali se pokazalo da ima bitnu poziciju u Europskoj uniji i da se može izboriti za Hrvatsku. Kad su se dijelila COVID sredstva, tada smo izvukli najviše, tad smo i predsjedali. Sad imamo dvostruki potres i dobili smo produljenje. To nije značilo da se neće dobiti produljenje roka. Zadnji put su bili samo tehnički pregovori, čak nije išao ni zahtjev. Zato postoje političari da se neke stvari dogode po prvi put”, rekao je Macan za Hrvatski radio.

“Možemo li zamisliti, kad je bio Milanović premijer i kad je sjedio na rubovima stolova, a Angela Merkel nije htjela s njim razgovarati, i sada kada imamo Plenkovića koji ima ovu poziciju u Bruxellesu?”, upitao je Macan.Istaknuo je kako se radi o osobnom premijerovom uspjehu.

“Taj ugled koji on ima, i Hrvatska, ali i zbog rezultata. Mi smo došli prema euru, pred Schengen i mi smo zadnji koji će tome pristupiti. Držimo zajedno sve te vrijednosti Europske unije koje su nekad okupile te ljude, mi smo ta poveznica”, naglasio je Macan.