LUPETANJU NEMA KRAJA: Otiđite kod onih koji ne dižu cijene – poruka je guvernera

Nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, pred novinare je stao i guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Trošak na inflaciju je možda najveći. Mi držimo tečaj fiksnim već od 1993., 1994. godine, ne možemo aktivno koristiti tečaj kod inflacije. Ne možemo dopustiti ni da depricira ni da apricira, nemate izbora, morate držati taj tečaj fiksnim. Što se tiče inflacije, imamo primjere iz drugih zemalja da je inflacija porasla od 0.2 do 0.4 posto”, rekao je Vujčić i dodao:

“Ove godine to neće biti veliko, kod nas je inflacija iz drugih razloga. U prvoj polovici godine ćemo još imati visoku inflaciju, u drugoj polovici godine bi se trebala početi ispuhivati…

Tamo gdje ima konkurencije, odite kod onih koji ne dižu cijene, to je najbolja zaštita. Tamo gdje je konkurencija, ne treba intervencija države. Intervencija je opravdana samo tamo gdje nema konkurencije”.

A o neopravdanom rastu cijena Vujčić je, kao što javlja N1, rekao:

“Ako vidite da vam netko drugi diže cijene, odite kod nekog drugog, netko drugi neće… Odite, birajte one koji vam nude niže cijene, to je najbolja zaštita od rasta cijena”.