LUKA OMAN: Jedva čekamo da napuštanje životinja postane kazneno djelo

Zlostavljanje životinja problem je o kojem možemo svjedočiti svakodnevno. Novinske stupce pune naslovi o mučenju, zanemarivanju i nepotrebnom ubijanju životinja.

Kako stati na kraj zlostavljačima? Jesu li postojeće zakonske kazne dovoljne? Što možemo učiniti da bi svijet postao bolje mjesto za životinje? Na ta, ali i brojna druga pitanja, u intervjuu Media servisa odgovorio nam je predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman.

Hrvatsku javnost nedavno je uznemirila vijest o monstrumu koji je na zaprešićkom području ustrijelio dva psa. Ne tako davno, u zastaru je otišao slučaj u kojem je bivši zaposlenik Europskog parlamenta Ivor Ivošević silovao pse, a Hrvatska pamti i monstruozan slučaj zlostavljanja konja kod Karlovca.

Predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman u intervjuu Media servisa istaknuo je kako su kazne za takve zločine premale.

“Najave da će kazne biti veće definitivno nas ohrabruju. Veće kazne daju mogućnost sucima da imaju šire ruke i da mogu zapravo odrediti kazne koje bi i trebali odrediti. Isto tako veće kazne su jednostavno preventivne, a to je najvažnije. Dakle, netko da se zamisli da će zbog mučenja životinja ići u zatvor na nekoliko godina je vrlo važno da se to niti ne dogodi”, rekao je Oman.

Luka Oman (lijevo) u razgovoru s novinarom Media servisa

Oman je pozdravio i najavu da će napuštanje životinja postati kazneno djelo.

“Kad netko napusti životinju, dobro zna što toj životinji slijedi. Dakle, patnja i smrt od udarca automobila, gladi, žeđi. Jednostavno ništa se dobro toj životinji ne može dogoditi. To je svjestan čin stavljanja životinje u takvu poziciju”, rekao je Oman.

Onima koji nemaju odgovornost za brigu o drugim živim bićima, Oman poručuje:

“Danas nitko ne mora imati psa, to je izbor. No, uz izbor treba preuzeti i odgovornost. Ako nemaš uvjete, radije nemoj ni brinuti o nekoj životinji. Definitivno će se napraviti puno veće prijateljstvo nego držati životinju u stravičnim uvjetima vezanu na lancu gdje ona psihički i fizički pati”, rekao je.

Povodom nedavno proslavljenog 22. rođendana udruge Prijatelji životinja, Oman je zahvalio svima na velikom trudu. “Da nije ljudi koji nas podržavaju, ne bismo ni doživjeli 22 godine”, zaključio je Oman.

“Pozivamo sve da nam se na bilo koji način pridruže jer zajedno možemo više. Zajedno možemo učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom, kako za životinje tako i za ljude. Promovirajmo sreću, zadovoljstvo, zdravlje i mir, a ne nasilje. Naročito ne ono koje možemo spriječiti. Nasilje nad životinjama možemo spriječiti”, zaključio je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!