LUCIĆ OSUĐEN NA ZATVOR: Ništa od “rada za opće dobro” – odlučio Vrhovni sud

Bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Franju Lucića Vrhovni sud je osudio na godinu dana bezuvjetnog zatvora nakon što je preinačio kaznu od godinu dana koja mu je zamijenjena radom za opće dobro zbog pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla.

Sud je preinačio presudu prvostupanjskog suda nakon prihvaćanja žalbe državnog odvjetnika, a tom odlukom ujedno je i odbijena Lucićeva žalba kao neosnovana.

Prenosimo njihovo priopćenje. “Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sjednici održanoj 7. lipnja 2022. prihvatilo je žalbu državnog odvjetnika, te je preinačena presuda prvostupanjskog suda u odluci o kazni na način da se optuženi F. L. osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za davanje mita umjesto, rada za opće dobro. Tom odlukom ujedno je i odbijena kao neosnovana žalba optuženika.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti na strani optuženika (neosuđivanost, roditeljstvo i životnu dob) te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom RH”, stoji u obrazložanju Vrhovnog suda.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!