LOVRINOVIĆ O UVOĐENJU EURA: Bio bi to ubrzani put prema grčkom scenariju

ivan lovrinović

Ne prestaju reakcije o jučerašnjoj izjavi premijera Oreškovića o hrvatskom uvođenju eura.

Bio bi to ubrzani put prema grčkom scenariju, mislim da se tu ne bi smjeli zalijetati, poručio je Mostov Ivan Lovrinović.

“Po mom mišljenju Hrvatska neće biti spremna razgovarati o euru za deset godina, a kamoli da ga uvede. Brzo uvođenje eura bila je strategija prethodnog vodstva HNB-a i sadašnjeg i time su zemlju izložili neviđenom valutnom riziku za koji postoji opasnost da nastupi. Brzo uvođenje eura odgovaralo bi samo bankama i uvoznicima i čitavo gospodarstvo došlo bi u grčki scenarij”, rekao je Mostov Ivan Lovrinović, a prenosi Media servis.

Mislim da to nije realno s obzirom na trenutnu visinu javnog duga, istaknuo je SDP-ov Gordan Maras koji smatra da ne trebamo juriti prema euru, jer smo inako visoko eurizirana zemlja.

“Postavlja se pitanje bi li uvođenje eura kao u nekim drugim zemljama dovelo do inflacije, odnosno povećanja cijena. Zemlje koju su ušle u eurozonu, većinom su dobile europske cijene. Je li to Hrvatskoj potrebno i zbog čega bismo mi jurili u to? Mislim da ne trebamo juriti u to i da Hrvatska neće imati pretjerane benefite od toga”, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

Za HDZ-ovog Ivana Šukera dvojbe nema, ako nam je u interesu biti dio zajedničkog europskog tržišta onda je uvođenje eura logično.

“Najlakše je reći da se nešto ne može napraviti. Mislim da je mišljenje Europske komisije jasno poslalo poruku svima onima koji misle da su nešto napravili, a evidentno se ništa nije napravilo. To je poruka da se te strukturne poruke konačno moraju provesti. Ne smijemo dozvoliti da nam u javni dug gura tko što hoće. Točno se zna što spada u javni dug”, rekao je HDZ-ov Šuker.