LOVRIĆ OKO PRORAČUNA ZAGREBA: Zašto se čini tolika šteta Zagrepčanima?

Bivši savjetnik zagrebačkog gradonačelnika i nekadašnji pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport, a sada nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Ivica Lovrić analizirao je i komentirao prijedlog proračuna Grada Zagreba za iduću godinu kao i Izvješće o ostvarenju proračuna za prvu polovicu tekuće godine.

”Nakon što sam pregledao i analizirao prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu te analizirao Izvješće o ostvarenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2022., mogu sa sigurnošću reći da pompozno najavljena ulaganja nisu realizirana; primjerice za izgradnju vrtića utrošeno je 0,3% od predviđenog iznosa u Proračunu za 2022. (planirano je 52 milijuna kuna, a potrošeno samo 132.000,00 kuna).

Nadalje, nedostupnost informacija i netransparentnost gradskih vlasti prema građanima i medijima, zastoji u obnovi škola i povlačenju sredstava iz EU fondova, protuzakonita odlaganja biootpada i hitnost izgradnje kompostane i dalje su neriješeni problemi.

U medijima se posebno ističe tema Holdingovog kredita od 240 milijuna eura, a koji sam već u nekoliko navrata komentirao u svojim medijskim istupima, za koji Tomašević tvrdi da je podignut kako bi se pokrili dugovi bivše vlasti.

Ja tvrdim suprotno: činjenica je kako je od navedenog kredita milijardu i tristo milijuna kuna potrošeno za refinanciranje kredita koje je podigla Tomaševićeva uprava Holdinga, a samo 340 milijuna kuna za refinanciranje kredita bivše uprave. Posebno bih želio naglasiti kako su svi prethodni krediti imali fiksnu i znatno manju kamatnu stopu! Kao primjer naveo bih kako je 12. travnja 2022. uprava Holdinga na čelu s Tomaševićem podigla dugoročni kredit od 131 milijuna kuna, na 12 godina i s fiksnom kamatnom stopom od 2,5 %.

Isti kredit u rujnu ove godine Tomašević je refinancirao gore spomenutim štetnim kreditom čija je kamatna stopa promjenjiva i trenutno iznosi 5,5 %! Ujedno za potrebe spornog kredita , po prvi put u povijesti Grada založena su gradska dobra; Zg Vodovod i odvodnja, Plinara te druge vrijedne nekretnine. Koji su razlozi za isto? Na čelnicima Grada je da na to pitanje odgovore i objasne zašto se čini tolika šteta Gradu Zagrebu, odnosno Zagrepčanima”, navodi Lovrić.