LOVRIĆ O UPISIMA U VRTIĆE: Imamo 5000 neupisane djece, drugo su obmane

Nezavisni zastupnik u zagrebačkog Gradskoj skupštini Ivica Lovrić reagirao je na inicijalne upise u zagrebačke vrtiće koje je jučer objavio Grad Zagreb.

Izvor: Media servis

Rezultati upisa u dječje vrtiće Grada Zagreba potvrdili su, nažalost, ono što se očekuje danima, a to je više od 5 tisuća odbijenih zahtjeva za upis. Pompozne najave i obećanja Tomaševića i suradnika kako će osigurati dostatne vrtićke kapacitete opet su se pokazale kao laži i obmane.

Pokušaj iskrivljavanja istine i manipulacije brojkom neupisane djece jasno se vidio i jučer na konferenciji za novinare kada je zamjenica gradonačelnika objasnila da se gotovo dvije tisuće odbačenih zahtjeva odnosi na tzv. „premladu“ djecu koja početkom rujna ne pune godinu dana.

U prijevodu, ako dijete 2. rujna puni godinu dana ono ne ispunjava uvjet za polazak u vrtić 1. rujna te su roditelji primorani snalaziti se kako znaju i umiju. Kada se zbroje brojke skupine djece koja 1. rujna ne pune godinu dana i brojke odbijene djece koja su ispunjavala sve uvjete dolazimo do ukupno 5120 neupisane djece u gradske vrtiće, a ne, kako navodi zamjenica, 3180, iako je i ta brojka porazno zastrašujuća.

Važno je napomenuti da svojim postupanjem gradska vlast nije samo obmanjila javnost nego je i Visoki upravni sud dovela u zabludu prilikom postupka ispitivanja zakonitosti ukidanja mjere roditelj odgojitelj. Naime, Sudu je podnesena dokumentacija u kojoj je navedeno kako će se kompenzacijskim mjerama osigurati dovoljno mjesta u gradskim vrtićima, što izgradnjom, a što prenamjenom, te kako će se djeci korisnika mjere roditelj odgojitelj omogućiti upis u dječje vrtiće, a roditeljima pristup tržištu rada.

Naravno da ništa od toga apsolutno ne stoji, a neistinost tvrdnji i obećanja dokazala se dobivenim rezultatima provedenih upisa. Također, u prilog manipulaciji, pa i zastrašivanju, govori i zadnja neprimjerena izjava Tomaševićevog pročelnika za obrazovanje, koji je važno ustvrdio kako su „oni sad omogućili upis zabranjenoj djeci“, aludirajući valjda na djecu roditelja odgojitelja. Izjaviti to u situaciji u kojoj su roditeljima i djeci korisnika mjere ukinuta prava te u kojoj imamo na tisuće neupisane djece, osim što je neprilično, graniči i sa zdravim razumom.

Tomašević i suradnici ne prežu ni od kakvih laži i nerazumnih obećanja, no sad se ispostavilo da su obmane u ovom slučaju onemogućile svakodnevno funkcioniranje preko pet tisuća zagrebačkih obitelji. Zaista, bahato i bezobzirno, no MOŽE im se!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!