LOVRIĆ O OBNOVI: Gradska vlast se ne snalazi, a Grad Zagreb će izgubiti oko 50 milijuna eura

Tri duge godine prošle su od snažnog potresa koji je pogodio metropolu. Razrušene zagrebačke ulice izgledale su apokaliptično, a panika je zavladala gradom. Danas – tri godine kasnije, nije napravljeno mnogo, barem kada je riječ o onom što je u gradskim rukama.

Izvor: Media servis

Na to već duže vrijeme upozorava i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić koji je za Media servis rekao da obnova na nivou države pokazuje određene pomake, ali…

“Meni je osobno žao da ono što je u ingerenciji Grada Zagreba, a to je još nekih 6 ili 7 objekata srednjih škola za koje smo mi pripremili dokumentaciju i ugovorili radove. Ti radovi su sada usporeni, a na nekih 6 objekata u cijelosti zaustavljeni. Ne vidim što se događa i kad će ti radovi započeti, nemamo nikakvih najava.”

“Time se značajno ugrožava kvaliteta odgojno-obrazovnog rada za tisuće zagrebačkih srednoškolaca”, ali Lovrić ističe kako to nije – jedini problem.

“Nego će i ta obnova znatno poskupjeti i propustit će se rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti.”

Pojasnio da je gradska vlast na čelu s pokojnim Milanom Bandićem reagirala pravovremeno i odmah krenula s potrebitim radnjama.

“Jer smo tada imali situaciju da smo praktički dan nakon potresa smo ekipirali jedan tim od 7 statičara i započeli s pregledom i sanacijom. Mi smo bili suočeni s činjenicom da negdje 65 tisuća zagrebačke djece ne bi moglo u svoje škole i vrtiće da nije bilo tako žurne reakcije.”

Tadašnja vlast detektirala je da od 175 oštećenih ustanova njih 13 trebala je cjelovitu obnovu. Ipak, obnovljeno je manje od polovice, a Lovrić ističe da je sva projektna dokumentacija bila pripremljena, a radovi spremni.

“Pa ja mislim jednostavno nesnalaženje. Oni su dio ugovora o obnovi poništili, raskinuli. Recimo za Tituš Brezovački su proveli ponovno javne nadmetanje, dobili su znatno skuplji ugovor nego što je bio prvi. Tako da će samo na toj školi šteta za Grad Zagreb, osim dvije godine kašnjenja biti oko 60-70 milijuna kuna.”

Gornjogradska gimnazija, ekonomska i baletna škola – samo su neke od nastradalih.

“Tamo su također imali ugovorene radove, a sve su raskinuli i čekaju”, poručuje Lovrić.

Grad je za vrtiće i gradske škole povukao oko 40 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

“Naravno, gradonačelnik je to često puta isticao kao svoj uspjeh, ali je zaboravio spomenuti da ga je sve dočekalo spremno i da je samo spremnu dokumentaciju trebao prijaviti i dobiti novac. I neka je – bilo bi grozno da nije. Međutim, zbog kašnjenja ovih radova kod cjelovitih obnova zagrebačkih škola Grad će izgubiti stotine milijune kuna. Procjene su da će izgubiti oko 300 do 350 milijuna kuna.”