LOVA DO KROVA: Evo koliko zarađuju u Nadzornom odboru INA-e, a nisu ništa vidjeli

Nakon afere i megapljačke INA-e svi se pitaju što je radio Nadzorni odbor koji bi trebao pratiti rad kompanije i kako je moguće da nitko, ako je radio svoj posao za koji je astronomski plaćen, nije ništa vidio.

Malverzacije su počele u lipnju 2020. godine kada je odbor imao devet članova, a ne čelu je bio Damir Vanđelić. Uz njega, sjedili su Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, odvjetnik Damir Mikuljan i Jasna Pipunić koja je predstavnica radnika. Inače, od devete članova Nadzornog odbora Ine četvero su hrvatski predstavnici, a ostalih pet postavlja MOL, kojim upravljaju Mađari, javlja RTL.

Hrvatski članovi Nadzornog odbora, prema pravilniku, dobivaju naknadu, koja iznosi dvije prosječne neto plaće radnika Ine isplaćene u prethodnom mjesecu. Naknada predsjedniku iznosi tri prosječne plaće. Dok mađarski članovi ne primaju naknadu već im je to dio posla koji već obavljaju unutar MOL grupacije.

Ipak hrvatski predstavnici za taj posao dobivaju poprilično pozamašne iznose. Tako je Damir Vanđelić 2020. zaradio 480.000 kuna bruto, Luka Burilović je dobio 332.000 kuna bruto kao i Jasna Pipunić. A sadašnji čelnik Nadzornog odbora te ujedno čelnik Suda časti HDZ-a Damir Mikuljan dobio je oko 324.000 kuna bruto.

Godinu dana kasnije kada dolazi do promjene u Nadzornom odboru iz kojeg su izašli Vanđelić i Burilović, a umjesto njih su ušli odvjetnik Branimir Škurla i sadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je prestao biti članom Nadzornog odbora u travnju ove godine. To su ljudi koji bi trebali kontrolirati i nadzirati rad Ine, a za to, hrvatski članovi, dobiju i do 500.000 kuna godišnje.

U Upravi INA-e zarade su još veće. U Upravi sjede i tri hrvatska predstavnika: Niko Dalić, suprug bivše ministrice Martine Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić. Niko Dalić, prema dokumentima INA-e, u 2021. zaradio je nešto više od dva milijuna kuna bruto, Markotić oko milijun i 300 tisuća kuna, kao i Dorić, javlja RTL.