LOV NA ZASTUPNIKE POČINJE: Tko će prije biti smijenjen Karamarko ili Orešković?

Karamarko, Orešković

Tko će biti pobjednik u matematici preslagivanja koje je najavio HDZ-ov šef Tomislav Karamarko? Može li se mimo Domoljubne koalicije (58 zastupnika) uvjeriti još 18 zastupnika da dignu ruku za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, ili je to samo Karamarkov blef.

Premijer Orešković čini se nije jako zabrinut. Doznaje se iz njemu bliskih izvora kako neće odstupiti sam, ali i kako vjeruje da Karamarko neće uspjeti u svom naumu.

Karamarko, naravno, pokušava izbjeći vlastitu smjenu, ili opoziv, što je tražio SDP. Pokušat će sa svojom ekipom uvjeravati zastupnike na razne načine da mu daju podršku u preslagivanju, kako bi “maknuo” Oreškovića možda i prije no što će biti u Saboru glasovanje o povjerenju njemu.

Kako brojke sada stoje HDZ će imati podosta problema. Dok neki još šute, oglasio se HDSSB čiji je predsjednik Dragan Vulin rekao kako će njihova dva zastupnika glasovati za opoziv Karamarka.

HDZ-ova računica za preslagivanje i opoziv premijera uključuje 58 ruku Domoljubne koalicije, ali i HSS, koji je odlučio izaći iz nje. Gordanu Rusak, Računa se na šestero Bandićevih, troje iz Mosta, od kojih neki i nisu glasno rekli gdje su, zatim na Gordanu Rusak. Protiv Karamarka odlučilo se i dvoje zastupnika HRID-i, kada je u pitanju njegov opoziv. Ali u HDZ-u se nadaju da bi mogli glasovati za opoziv Oreškovića. HDSSB također nisu otpisali. Kao da ne vjeruju Vulinu, pa čekaju da im to kaže Glavaš. Računaju na čak petero manjinaca, na Radimira Čačića, na SDSS…iako nemaju za sve baš asa u rukova.

S druge pak strane oporba je navodno zbrojila ruke za opoziv Karamarka. Tu je 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste, troje iz IDS-a, pa računaju na Stipu Petrinu i Vilibora Sinčića. Tu su još dvoje iz HRID-i, pa dvojkica iz HDSSB-a, te 12 zastupnika Mosta. Ne bude li promjena – to je 77 ruku, što je ruka više od potrebnog za smjenu. A imaju još i u “rezervi” neke razgovore, recimo s manjincima.

Igrat će se vrlo napeta politička utakmica, naravno na plećima građana. Jer, ne zaboravimo da HDZ ima predsjednika Sabora, Željka Reinera, čija će uloga u vođenju “utakmice” biti značajna. Naime, rok za raspravu o smjeni Karamarka ističe 18. lipnja, a stvari se mogu isforsirati tako da dan prije, znači 17 lipnja, bude rasprava o opozivu premijera Oreškovića.

Šapuće se kako premijer Orešković uopće nije bacio koplje u trnje, pa i da računa na neku podršku i iz HDZ-a. Je li riječ o nekima koji su se zadnjih dana na sjednicama HDZ-a okomili na Karamarka i rekli da bi bilo dobro da odstupi, jer SDP je pretekao HDZ, i što ako preslagivanje ne uspije?! Ne znači li to gubitak prijevremenih izbora?