LOV NA TERORISTE ISIL-A U BERLINU: Spriječeni napadi po Njemačkoj – na Alexanderplatz i Checkpoint Charlie

Snimka Farida A. berlinske policije, objavljena u
Snimka Farida A. berlinske policije, objavljena u “Bildu”

U čitavom nizu racija njemačka je policija razbila terorističku ćeliju. Odmah nakon uhićenja saznaje se kako im je cilj bio izvesti terorističke napade širom Njemačke.

Prema pisanju njemačkih medija, istražni organi misle kako su isplanirali napad na berlinski Alexanderplatz i Checkpoint Charlie, danas turističku atrakciju, nekadašnji granični prijelaz između istočnog i zapadnog Berlina. Kako se doznaje iz policije uhićeni su i osumnjičeni Farid A. (34) i njegova supruga. Prema iskazu poslani su od ISIL-a da izvedu napade u Njemačkoj.

Doznaje se i da su cijelo vrijeme bili u kontaktu s ISIL-ovim šefovima. Dokazi za to bili su u njihovim mobitelima i računalima. Otkriveno je i da su u Njemačku stigli još prošle jeseni. Putovali su tzv. balkanskom rutom, možda i kroz Hrvatsku. Farid je navodno cijelo vrijeme bio u kontaktu s glavnim čovjekom za plan svih napada džihadista. Istražitelji su i u posjedu fotografija na kojima je Farid snimljen u bazi za treninge ISIL-ovaca u Siriji.

Glasnogovornik berlinske policije je rekao kako su baš fotografije njihov glavni dokaz, a kada su ih vidjeli odmah su krenuli u veliku akciju. Berlinska policija potom je i objavila fotografiju na kojoj je Farid s pištoljem u ruci, okružen cijelim arsenalom oružja. Policija zaključuje kako je Farid glavni čovjek iz alžirske skupine.

Uhićeno je još nekoliko ljudi iz Alžira, a njemački Spiegel objavljuje kako je jedan od njih povezan i sa strašnim i krvavim napadom u Parizu. (p. m.)