LOV NA STRANE RADNIKE: U tri mjeseca u Zadarskoj županiji ih je više 78 posto nego lani

U Zadarskoj županiji, potražnja za stranim radnicima kontinuirano raste. Prema podacima PU zadarske, broj izdanih dozvola za boravak i rad povećao se sa 7.121 u 2022. godini na 10.037 u 2023. godini. U prva tri mjeseca 2024. godine, izdano je 3050 dozvola, što predstavlja povećanje od 78 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Strani radnici čine više od 25% zaposlenih u gospodarstvu Zadarske županije, prema podacima iz zadarske županijske gospodarske komore, piše Večernji list. Potražnja postoji u svim sektorima gospodarstva, ne samo u ugostiteljstvu.

Glavni problemi uključuju dugotrajne procedure za dobivanje radnih dozvola za strane radnike, njihov smještaj, nedostatak kvalitetnih smještajnih kapaciteta i visoke cijene smještaja za strane radnike, posebno tijekom turističke sezone. Kao odgovor na ove probleme, neki poslodavci grade posebne smještajne objekte.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar usmjerila je svoje aktivnosti na rješavanje problema radne snage svojih članica. Organizirali su radionice o procedurama zapošljavanja stranih radnika i događaje koji olakšavaju put tvrtkama ka željenim zaposlenicima.

Većina stranih radnika u Zadarskoj županiji zapošljava se u turističkim djelatnostima, uglavnom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, zatim u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji. Neki hoteli zapošljavaju isključivo lokalno stanovništvo, posebno oni koji posluju tijekom cijele godine.

Strani radnici dolaze uglavnom iz zemalja u okruženju (BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija), ali i iz drugih dijelova svijeta, poput Nepala, Filipina, Indije, Bangladeša, Egipta i Gruzije.

Kako bi se strani radnici brže i kvalitetnije prilagodili na rad i život u Hrvatskoj, HGK je pokrenula prvi integracijski program za strane radnike u Hrvatskoj, “Welcome to Croatia”. Program će se provoditi u šest gradova u Hrvatskoj, a Županijska komora Zadar održat će ga od 22. do 26. travnja 2024. godine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!