LOV NA SEZONSKE RADNIKE: U Rijeci traže 670 kuhara, javilo ih se 123 – traže 1000 konobara, javilo se 223

Sve je više oglasa u kojima se traže sezonski radnici. Na Zavodu za zapošljavanje u Rijeci traži se 670 kuhara, a prijavila su se samo 123, treba 1000 konobara, a prijavljeno ih je 223, traži se više od 600 sobarica, a na Zavodu ih je samo 50.

Učenici 3. i 4. razreda Ugostiteljske škole u Opatiji budući su kuhari, konobari, recepcionari – turistički djelatnici koji su svake sezone traženi kao suho zlato.

– Ovo sam htjela još od malih nogu. Stvarno je odlično iskustvo, kaže Ana Omerović, učenica Ugostiteljske škole Opatija, smjer turističko-hotelijerski komercijalist.

– Obavljam praksu u jednom restoranu u Lovranu, gdje sam na smještaju, i već imam dogovoren posao poslije škole, kaže za HRT učenik iste škole Dino Aleksić, smjer konobar.

I dok su ovi mladi ljudi na pragu stjecanja svojih prvih radnih iskustava, recepcionerka u wellnessu Teuta Frlan već nekoliko godina radi kao sezonska radnica.

– Zadovoljna jesam, lijep je posao, dobra je ekipa, kaže Teuta.

– Novac je bitan, ali i radna atmosfera, dodaje.

Antonela Gubo iz Ogulina za sada se vidi kao kuharica.

– Prošle godine sam prvi put došla ovdje. Radim u hotelu Ičići, trenutno sam ovdje jer je takva potreba, kaže.

Opatija kao popularno cjelogodišnje turističko odredište ima sve više hotela koji su otvoreni cijelu godinu. Samim time veća je i šansa da se kvalitetni sezonski radnici prime u stalni radni odnos…

A dok se ne zaposle, učenici opatijske Ugostiteljske škole redovito idu na natjecanja, vježbaju i uče.

– U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti imamo mogućnost poslati djecu na natjecanja pa im se to još više svidi, a hoteli i ugostitelji jedva čekaju da ih zaposle, kaže Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija.

Nakon dvije pandemijske godine, među učenicima raste zanimanje za poslove kuhara, konobara, slastičara i recepcionara. No sve je izvjesnije da će hrvatski ugostitelji i hotelijeri i ove sezone potražiti radnike izvan granica Hrvatske.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!