LOV NA NEODLUČNE BIRAČE: Što može donijeti sučeljavanje Plenkovića i Milanovića?!

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Hrvatska javnost nakon 13 godina imat će priliku vidjeti sučeljavanje predsjednika dviju najvećih političkih stranaka. Premijersko mjesto žele i šef SDPa, Zoran Milanović i odnedavni predsjednik HDZa, Andrej Plenković.

O tome kako su u javnim nastupima “plivali” do sada i što se može očekivati od tog susreta “jedan na jedan” sa stručnjakom za komunikaciju, Krešimirom Macanom, razgovarala je Marinela Ruškovački (Media servis).

Bez obzira na službeni datum, kampanja je tu, a do sad nije bilo nekih iznenađenja kod šefova SDPa i HDZa. Zoran Milanović i njegov način komuniciranja svima su već poznati – Macan ga opisuje srčanim i oštrim u izjavama, ponekad s problemom da se suzdrži. Andrej Plenković, koji je javnosti još ipak prilično nepoznat do sada je dosta brzo davao odgovore svom najvećem oponentu,no zanimljivo je kako će reagirati pod pristiskom sučeljavanja.

“Ta sučeljavanja, bilo bi dobro da ih bude što više. Mi očekujemo od Milanovića ono što očekujemo, ali možda nas iznenadi, možda nam pokaže jedan drugi karakter u kampanji i u tom sučeljavanju. Možda nam i Plenković pokaže jednog drugog Plenkovića od onoga kojega smo do sada vidjeli. Bio je dosta onako “ziheraš”, ono što mu možda većina prigovara je taj nedostatak energije da se pokaže, ajmo reći da izgubi živce i “lupi šakom o stol”, a ne da je uvijek diplomat. Svakako mislim da će biti zanimljivo dočekati taj 12. kolovoza”, kaže Macan.

Zoran Milanović je u “srazovima” sa donedavnim predsjednikom suprotnog tabora, Tomislavom Karamarkom suvereno vladao, slaže se većina stručnjaka, no sa dolaskom europarlamentarca Plenkovića, situacija se mijenja.” E sada ima jednostavno jednako kompetentnog suparnika s druge strane. Obojica su široko obrazovani, imaju širinu, znaju više-manje sva područja, i bez obzira na to što je Milanović bio predsjednik Vlade, Plenković je parlamentarac u Europskom parlamentu, dakle, bavi se apsolutno visokom politikom, dakle dva ista”lika”.

“Ono što bi tu moglo prevladati su karakteri i ono još što vidimo u sučeljavanju, nastup i držanje”, kaže ovaj stručnjak za komunikaciju.Iako svi politički akteri tvrde kako im je cilj ove kampanje borba sadržajima, a ne ideologijama, u sučeljavanju se ni dnevno političke teme neće moći izbjeći, pa bi javnost trebala dobiti i odgovore na pitanja koja su do sada vješto izbjegavana.

Macan vjeruje da će početak sučeljavanja biti baziran na programima i argumentima, odnosno objašnjenjima kako doći do nekih ciljeva koji su u njima zacrtani. “Ima tih nekih dnevnih tema, Milanoviću je možda teško objasniti neke svoje izjave, mislim da budu razumljive, vezano uz ovo sada suđenje u Munchenu ili za slučaj Jakovina. Plenković pak mora odgovoriti hoće li Hasanbegović biti na listi ili neće. Ne može izbjeći taj odgovor kao što ga je izbjegavao do sada”, kaže Macan.Vrlo bitno će biti i ono što će odavati njihov fizički nastup.

“Tko će jednostavno imati dobru večer ili dobar dan. Tu se uvijek vraćamo na ono prvo televizijsko sučeljavanje Nixon – Kennedy, kada su oni koji su slušali radio rekli da je Nixon dobar, dok su oni koji su gledali televiziju glasali za Kennedyja. Dakle, puno je bitan i taj ukupni dojam kako ćete izgledati, hoćete li pokazati tu energiju, hoćete li se vrpoljiti, hoćete li izgledati nervozno.”

Sučeljavanje neće presuditi i same izbore, no onome tko ga bolje “odradi” moglo bi donijeti glasove neodlučnih birača, jer upavo bi oni mogli na temelju onoga što im bude te večeri ponuđeno odlučiti tko se bolje uklapa u sliku osobe koju vide kao hrvatskog premijera u naredne četiri godine.

 

Komentiraj