LOV NA ENERGIJU SUNCA: Zbog straha od manjka energije u Hrvatskoj se traže solarni paneli

Na smanjenje potrošnje energije priprema se i Hrvatska. Karlovac je, primjerice, povukao gotovo 3 milijuna kuna iz norveškog fonda za projekt SolariKA. Do kraja 2023. na krovove javnih ustanova ugradit će se fotoćelije, odnosno sunčane elektrane.

Za isto se priprema i karlovačka Opća bolnica, a i vlasnici kuća sve češće žele solarnu energiju. Solarna elektrana posljednja je investicija Marija Stišćaka iz Belajskih Poljica. Prije toga napravio je novu fasadu na kući, a od proljeća od sunčeve energije ima i toplu vodu.

– S obzirom na to da ima sve više sunčanih dana, očekujem da ćemo time zadovoljiti sve potrebe i da će to biti dostatno, rekao je Mario Stišćak za HRT.

Ulaganje od 50-ak tisuća kuna u cijeli projekt nada se da će brzo vratiti.

– Kako sve više cijena energije raste, očekujemo 5 do 7 godina, a s vremenom možda i manje, rekao je Stišćak.

Pedeset tisuća kuna na godinu od fotonaponskih ćelija uštedi dugoreška bolnica. Solarnom elektranom služe se već drugu godinu.

– Pedeset tisuća kuna za našu malu bolnicu jedan je dio novca koji možemo koristiti za nabavu drugih potrepština za liječenje naših bolesnika, istaknuo je Bachir Hoteit, zamjenik ravnateljice Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa.

Foto: Pexels.com

Zbog poskupljenja svih energenata mnogi su se požurili kao bi iskoristili besplatnu, Sunčevu energiju. U tvrtki u kojoj projektiraju i ugrađuju elektrane kažu – ne stignu odraditi sve zahtjeve.

– Postale su sad gužve i zbog poticaja što su davale država i Europska unija, tako da stvarno ima posla, čak i previše. Problem je oko materijala, kasne kao i sve, rekao je projektant Dario Matanić. Grad Karlovac još je u svibnju nepovratno dobio više od 2,8 milijuna kuna za ugradnju sunčanih elektrana na vrtiće i osnovne škole te hostel u Selcu. Ugradit će se 14 elektrana snage 0,4 megavata.

– Time ćemo znači povećati korištenje obnovljivih izvora energije za 465,35 MWh i smanjit ćemo emisiju CO2 za 72,38 tona na godinu, naglasio je Robert Vodopić, voditelj Odsjeka Pametni grad.

Svi su karlovački vrtići već energetski učinkoviti. U ovom se za hlađenje i grijanje upotrebljava dizalica topline, a do kraja iduće godine zaživjet će i fotoelektrana.

– Značit će znatnu uštedu energije koja je nama, evo, zbog geopolitičkih razloga i trostruko poskupjela, rekla je Anita Štefanac, ravnateljica DV-a “Četiri rijeke”.

Tim projektom više od 50 posto objekata vrtića i škola potpuno će zadovoljiti sve svoje potrebe za energijom. A i dječica će o zelenoj energiji tako učiti na najbolji mogući način – iz prakse.