LOKOT NA PODRUČNIM ŠKOLAMA: Nema učenika – u osam godina čak ih je 105 zatvoreno

I dalje se zatvaraju područne škole u malim mjestima. U osam godina zatvorilo ih se 105, a samo ove školske godine njih 20.

I područna škola Dubovec jedna je od područnih škola koja je ove godine privremeno zatvorila svoja vrata. Škola se zatvorila nakon 80 godina, a nekada je imala više od 100 učenika.

– Škola je ostala na jednoj učenici obzirom da je 4 učenika otišlo u matičnu školu u 5 razred. U dogovoru sa roditeljima i Krapinsko zagorskom županijom kao osnivačem dogovoreno je da djevojčica pohađa područnu školu Dobri Zdenci koja je 5 kilometara udaljena od Dubovca, kaže za HRT Sanja Knezić, ravnateljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica.

Nije ni u toj područnoj školi bolja situacija- mora se nešto poduzeti zabrinuta je učiteljica Marica koja tu radi već 30 godina nekada je tu i stanovala.

– Škola je počela 1929 s radom i tada je imala 420 učenika, a danas nakon 90 godina došli smo na 7 učenika, ističe Marica Dubovečak, učiteljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica – PŠ Dobri Zdenci.I škola Sveti Križ Začretje izgubila je jednu područnu školu- Kozjak. Zatvorila se nakon 65 godina rada, nekada je imala više od 100 djece, zatvorena je prošle godine- privremeno.

– Vidjet ćemo koliko će to privremeno trajati, rekao je Neven Gradečak, v.d. ravnatelja OŠ Sveti Križ Začretje.

Petero je djece upravo iz Kozjaka i moglo je ove godine ići tu u školu, ali kaže, roditelji su odlučili drugačije.

Najčešći razlozi roditelja za takvu odluku doznajemo su: veća škola, veća sredina i bolja socijalizacija njihove djece. I tako mala mjesta ostaju bez svojeg velikog aduta za budućnost i oživljavanje kraja- škole.Prije osam godina područne škole polazilo je 37 tisuća , a danas 29 tisuća učenika.

I matične škole drastično gube učenike. Nije samo izlika da se rađa manje djece, nego se zatvraju oči i pred činjenicom da brojne obitelji odlaze iz Hrvatske. Ne poduzme li se nešto mogle bi u skoroj budućnosti i mnoge matične škole, postati područne. A što dalje? Bolje da i ne razmišljamo.

Komentiraj