LNG, PLIN, NUKLEARKA: Plenković i Janša najavili jačanje energetske suradnje

Premijer Andrej Plenković sinoć se sastao sa svojim slovenskim kolegom Janezom Janšom. Najavili su jačanje energetske suradnje razvojem plinovoda i LNG terminala te da će Zagreb podržati Sloveniju ako odluči proširiti Nuklearnu elektranu Krško.

Izvor: Media servis

Janša je potvrdio da je proširenje već u planu dodajući kako Hrvatska i Slovenija nemaju poteškoće kao neki njihovi kolege u Europi s obzirom da je dio članica Unije nesklon nukelarnoj energiji.

Plenković je najavio sastanak ministara energetike koji će razgovarati o jačanju energetske povezanosti dviju država.

“Na tom tragu, dogovorili smo da se već idućeg tjedna u Zagrebu nađu naši ministri zaduženi za energetski sektor. Dakle, ministar Ćorić i ministar Vrtovec koji će raspraviti i suradnju u pogledu jačanja povezanosti Hrvatske i Slovenije glede plinovoda i korištenja kapaciteta LNG terminala kojeg imamo na Krku u Omišlju, a ujedno da razmotre daljnju suradnju u vezi Nukelarne elektrane Krško”, izjavio je premijer Plenković.

Dvojica premijera razgovarali su i o ribolovnom režimu na granici Hrvatske i Slovenije te su ustvrdili da će se u kratkom roku pronaći rješenje. Plenković je rekao da je optimističan te da se odnosi na granicama trebaju relaksirati i prestati biti opterećenje za slovenske i hrvatske ribare jer se njihov odnos može rješavati na benigniji način od policijskih kazni. Neizbježna tema je bio je i rat u Ukrajini. Janša i Plenković najavili su da će toj zemlji nastaviti slati humanitranu, gospodarsku, tehničku i političku pomoć.