LJESTVICA KORUPCIJE: Hrvatska i dalje među najlošijima u EU

Prema istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, od 180 država najtransparentnije su su Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova. Prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je s 47 bodova zadržala 63. mjesto, isto kao 2020. i 2019. godine. Priopćenje Transparency Internationala prenosimo u cjelosti.

“Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Bugarska, Mađarska i Rumunjska. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 19 bodova.

U odnosu na države u okruženju Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina nisu imale promjene u odnosu na 2020. godinu. Slovenija ima 57 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom. Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima, od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 19 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. “Stagniranje na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela u borbi protiv korupcije, te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska”.