LJEKOVITA SVOJSTVA PAPRA: Začudno djeluje na mnoge bolesti i rješava niz problema

crni papar
Papar (lat. Piper nigrum) je višegodišnja zimzelena biljka penjačica koja potječe iz Azije, s područja južne Indije. Raste u obliku loze, a visinom može doseći i do petnaest metara.

Najveća vrijednost ove biljke su njezini maleni bobičasti plodovi, koji se smatraju jednim od najstarijih poznatih začina.

Najpoznatiji je crni papar, ali postoje i brojne druge, nešto manje poznate vrste, poput primjerice bijelog, crvenog ili zelenog papra.

Crni papar se dobiva sušenjem potpuno razvijenih, ali nedozrelih plodova, koji se nakon sušenja mogu upotrebljavati u zrnastom ili u mljevenom obliku.

Ovaj planetarno popularan začin diljem svijeta se koristi prvenstveno u kulinarske svrhe, ali i za prevenciju ili liječenje mnogih bolesti, piše Alternativa za Vas.

Bogata povijest i tradicija

Papar je poznat još od antičkog doba. Najstariji tragovi njegove upotrebe pronađeni su još 2.000 godina prije Krista u Indiji.

Postoje brojni znakovi trgovine paprom od Indije do Egipta, a samo jedan od njih su bobice papra pronađene u mumificiranim nosnicama egipatskog faraona Ramsesa Velikog (1303-1213 prije Krista).

U dalekoj prošlosti papar je imao neprocjenjivu vrijednost o čemu dovoljno svjedoči poznata uzrečica “pepper expensive” (paprena cijena).

Zbog svoje vrijednosti služio je kao robni novac, odnosno platežno sredstvo. Njime se je plaćala roba, ali i mirazi, najmovi, porezi te razni drugi nameti.

Usprkos visokoj cijeni bio je vrlo tražena kulinarska namirnica, ali i cijenjeni prirodni lijek u doba starih Rimljana i Grka.

Stari grčki i rimski liječnici koristili su ga za liječenje prehlade, kašlja, infekcija, umora, letargije, loše probave, neplodnosti te mnogih drugih tegoba.

Korišten je i kao afrodizijak te učinkovito sredstvo za liječenje impotencije.

Velika nutritivna vrijednost malenih bobica

Crni papar u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari.

Sadrži vitamine A, C i K. Od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i natrij.

Dobar je izvor ugljikohidrata i bjelančevina.

Vrlo važan sastojak sadržan u zrnima crnog papra su eterična ulja felandren, kariofilen i seskviterpen.

Tu su i alkaloidi piperin, piperetin, piperilin i kavicin koji su “krivci” za njegov pikantan okus.

Zdravstvene dobrobiti crnog papra

Papar se već stoljećima koristi za obogaćivanje mnogih kulinarskih delicija.

No, poznato je da aroma nije jedino oružje ovih malenih zrnaca.

Crni papar ima antibakterijska, antioksidantna i anti-upalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba.

1. Štiti od bakterija i virusa

Crni papar ima karakteristike prirodnog antibiotika, prvenstveno zahvaljujući vitaminu C u svom sastavu.

Istraživanja su potvrdila da je ovaj začin učinkovit protiv velikog broja različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Svojim djelovanjem može značajno doprinijeti prevenciji infekcija te jačanju imuniteta.

2. Potiče probavu

Crni papar je vrlo dobar prijatelj probave.

Alkaloidi piperin i kavicin, prisutni u zrncima papra, potiču lučenje sline i želučanih sokova što je od velike koristi za zdravu probavu.

Papar doprinosi opuštanju crijeva te inhibira rast bakterija koje uzrokuju plinove.

3. Čisti tijelo od toksina

Ovaj začin pokazuje diuretska i dijaforetična svojstva.

Pospješuje znojenje i mokrenje što doprinosi eliminaciji neželjenih i opasnih toksina iz organizma.

4. Sprječava rak

Crni papar sadrži vitamin C, vitamin A, flavonoide, karotenoide i druge antioksidanse.

Oni pomažu ublažiti štetno djelovanje slobodnih radikala i tako štite tijelo od raka i drugih degenerativnih bolesti.

Piperin sadržan u crnom papru također ima značajnu ulogu u prevenciji raka.

Znanstvene studije su pokazale da crni papar ima još bolje djelovanje ako se koristi u kombinaciji s kurkumom.

5. Pomaže kod kašlja i prehlade

Zbog svojih antibakterijskih svojstva crni papar se upotrebljava za liječenje raznih respiratornih poremećaja.

Posebno je poznat kao moćan saveznik protiv prehlade i kašlja.

U narodnoj medicini koristi se za izbacivanje sluzi i sekreta iz dišnih puteva.

Sredstvo protiv gripe i prehlade

Jednu šalicu vode i zrno papra prokuhajte nekoliko minuta.

Tekućini dodajte klinčić, med i limun.

Kod prvih simptoma prehlade popijte nekoliko šalica ovog napitka.

Još jedan stari narodni lijek za ove tegobe je čajna žlica meda pomiješana s prstohvatom svježe mljevenog papra.

6. Pospješuje mršavljenje

Crni papar je vrlo učinkovit u borbi protiv pretilosti.

Pospješuje metabolizam, sagorijeva suvišne kalorije i pomaže u smanjenju masnih naslaga na predjelu trbuhu.

7. Čisti i liječi kožu

Upotreba crnog papra u prehrani doprinosi zdravom i lijepom izgledu kože.

Istraživanja su potvrdila da je učinkovit u ublažavanju i liječenju vitiliga.

Vanjskim apliciranjem na kožu doprinosi smirivanju kožnih iritacija, ekcema i svrbeža.

Pilingom od papra na prirodan način možete očistiti kožu od mrtvih stanica i ostalih nečistoća, pojačati cirkulaciju te doprinijeti ljepoti, mekoći i svježini kože.

Piling za čišćenje kože

Za pripremu pilinga pomiješajte pola šalice ulja za bebe, 6 kapi eteričnog ulja naranče, šalicu sitne morske soli i žličicu papra.

8. Brine o zdravlju zubi

Ovaj začin je koristan u očuvanju zdravlja zubi.

Osim što pomaže u borbi protiv karijesa, on je vrlo učinkovit prirodan lijek protiv zubobolje.

9. Ublažava depresiju

Alkaloid piperin prisutan u crnom papru djeluje kao antidepresiv.

Istovremeno stimulira živčani sustav što u konačnici pozitivno djeluje na raspoloženje, ali i na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Papar stimulira mozak, potiče ga na aktivnost i pomaže mu da funkcionira ispravno.

10. Pomaže kod reume i upalnih bolesti

Crni papar je vrlo djelotvoran borac protiv upalnih bolesti.

Vanjska primjena ovog začina u obliku obloga doprinosi smanjenju bolova i tegoba koji se javljaju kod upalnih oboljenja.

Za liječenje reumatizma posebno se preporučuje korištenje melema na bazi eteričnog ulja papra.

Melem utrljajte na bolna mjesta dva do tri puta dnevno.

Ostale dobrobiti crnog papra:

stimulira cirkulaciju
potiče apetit
snižava povišenu tjelesnu temperaturu
pospješuje iskašljavanje
ublažava tegobe probavnog sustava
čuva zdravlje jetre
stimulira rad želuca
brine o zdravlju bubrega
prevenira osteoporozu
suzbija simptome reume i artritisa
pomaže kod impotencije
djeluje kao afrodizijak
poboljšava koncentraciju i pamćenje

Crni papar u kulinarstvu

Crni papar je jedan od najčešće korištenih začina, nezaobilazan na jelovnicima svih svjetskih kuhinja.

Koristi se u zrnu ili sitno mljeven.

Kulinarski, ali i zdravstveni stručnjaci preporučuju mljevenje papra neposredno prije uporabe.

Svježe mljeveni papar ima najbolju aromu i najsnažnije ljekovito djelovanje.

Crni papar svojom aromom obogaćuje razna jela. Neizostavan je sastojak juha, variva, mesnih jela, tamnih umaka, marinada i salata.

Dodaje se i povrću prilikom kiseljenja.

Na iznenađenje mnogih, crni papar je pronašao svoje mjesto i u pripremi koktela, kolača i raznih drugih slastica.

Planetarno poznati desert su jagode s dodatkom papra pa ako do sada niste, svakako prvom prilikom razveselite vaše nepce ovom izvrsnom delicijom.

Čuvanje papra

Da biste maksimalno iskoristili dobrobiti crnog papra, važno ga je ispravno pohraniti.

Preporučuje se kupiti papar u zrnu i samljeti ga netom prije korištenja.

Tako papar zadržava svoj okus, trajnost i nutritivnu vrijednost.

Ovaj začin najbolje je čuvati u hermetičkoj staklenoj posudi, uvijek na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Napomena:

Prekomjerna upotreba ovog začina se ne preporučuje osobama koje imaju oštećen želudac ili jetru, osobama koje imaju probleme s bubrezima kao ni onima koji pate od problema s hemeroidima.