LISTE ČEKANJA KAO VJEČNOST: Čak 89.000 pregleda CT-a i magnetske rezonance građani sami platili

Liste čekanja rak-rana su hrvatskog zdravstvenog sustava – na magnetsku rezonanciju mnogi čekaju i dulje od godinu dana. Zbog toga odlaze privatnicima – lani su građani sami platili gotovo 89 tisuća pregleda CT-a i magnetske rezonancije.

Što u Ministarstvu poduzimaju da zdravstvena usluga bude brža i dostupnija? Od narudžbe do termina, na magnetsku rezonanciju mozga čovjek mora čekati godinu i devet mjeseci, odnosno više od 600 dana. Čekanje na brojne druge preglede problem je za mnoge građane.Iz vlastitog su džepa prošle godine 88 811 pregleda CT-a i magnetske rezonancije građani sami platili.

– CT-a i magneta je gotovo 800 000 napravljeno u 2022 godini, dakle ne govorimo o osobama nego o broju pregleda jer jedna osoba je mogla više puta u godini imati CT ili magnet. I kod jednog i kod drugog slučaja gotovo 90 posto tih pregleda je bilo plaćeno od strane HZZO-a, a 10 posto su osobe platili same, govori za HRT Željka Draušnik, voditeljica Službe za javno zdravstvo HZJZ.

Zdravstvenim sustavom neučinkovito se upravlja i gomilaju se žalbe građana. – Najviše se žale na to da su im neki zahvati pomaknuti, da na nešto moraju dugo čekati, boje se kakva će biti progresija bolesti, kakav će biti krajnji ishod i ono što je problem da zapravo ne žele istupati javno jer se boje da će im to omogućiti daljnju dostupnost zdravstvene zaštite i onda jednostavno posežu na bilo koji način za privatnim pružateljima, priča Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

U Ministarstvu zdravstva svjesni su problema

U Ministarstvu zdravstva svjesni su problema i, kažu, rade sve da pacijenti budu zadovoljniji, a liste čekanja kraće.

– Analize su vam takve da na jednom radilištu npr. ultrazvuk dojke isti broj liječnika u jednoj bolnici napravi tijekom dana recimo 20 postupaka, a negdje se napravi osam postupaka u isto radno vrijeme. Dakle to nema veze niti s radom popodne niti s radom liječnika u privatnim ambulantama nakon radnog vremena. Prvi korak je boljom organizacijom rada omogućiti bolju iskoristivost i ljudskih i materijalnih resursa, govori Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.