LISTA KOJA VESELI MAKSIMIR: Dinamo ima razlog za zadovoljstvo

Foto: GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo

CIES Football Observatory predstavio je listu europskih klubova rangiranih po proizvodnji najviše nogometaša koji trenutno nastupaju u prvih 30 liga Starog kontinenta. GNK Dinamo sa 67 igrača poniklih u vlastitoj nogometnoj školi zauzima visoko drugo mjesto.

Po definiciji krovne Europske nogometne organizacije (UEFA), igrači ponikli u nogometnoj školi smatraju se oni koji provedu minimalno tri sezone u jednoj sredini između 15. i 21. godine. Nizozemski Ajax proizveo je 71 nogometaša koji trenutno aktivno igraju u preko 30 prvih liga diljem Europe, dok je odmah iza Dinamo sa 67 igrača.

Tako je Nogometna škola Dinamo Europi podarila više nogometaša od primjerice legendarnih akademija Real Madrida, Barcelone, Benfice, Manchester Uniteda, Sportinga… CIES-ovo istraživanje eklatantan je primjer reputacije i rada nogometne škole Dinama i kluba na svjetskoj razini.

Podsjetimo, CIES Football Observatory je istraživačka grupa u CIES-u (Međunarodnom centru za Sportske Studije). CIES je neovisan studijski centar smješten u Neuchatelu, Švicarskoj. Osnovan je 1995. godine kao zajednički projekt FIFA-e i sveučilišta Neuchatel, piše na stranicama GNK Dinamo.