LIKOVNA KOLONIJA: Čudesni leptiri u čudesnoj šumi Žutica

Čudesna šuma Žutica ugostila je proteklog vikenda umjetnike s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba na likovnoj koloniji.

Tema kolonija bili su leptiri jer šuma Žutica je dom za preko 664 vrste leptira! I to 53 vrste dnevnih i 611 vrsta noćnih leptira.

Ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije dr.sc. Tatjana Masten Milek naglasila je: „Šuma Žutica posebna je i po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet. Čak četvrtina od ukupnoga broja vrsta vodozemaca i gmazova koji žive u Hrvatskoj pronađena je u Žutici!  75% svih vrsta leptira pronađenih u Zagrebačkoj županiji obitava na području šume Žutice!“.

Šuma Žutica kao jedna od najvećih nizinskih poplavnih šuma u Hrvatskoj i prva prirodna retencija rijeke Save nizvodno od Zagreba a ujedno i naftno polje s više od 200 bušotina je pravi biser prirode. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja, na više od 4 600 ha. Od Zagreba je udaljena tridesetak kilometara i smještena je na području grada Ivanić-Grada i općine Križ. Poplavno područje šume Žutica karakteriziraju rukavci, kanali, mrtvaje, jezerca i pogodno su stanište za raznolik životinjski svijet.

Osim nepreglednih močvara za Žuticu je karakteristična šuma pravih zelenih divova hrasta lužnjaka u čijoj sjeni raste grm velike žutilovke po kojem je šuma, najvjerojatnije, i dobila ime. Na rubu šume nalazi se jedno od najdinamičnijih, ali nažalost i najugroženijih staništa – to su poplavni pašnjaci šume Žutica.

Koliki dojam je čarobna šuma Žutica kao i leptiri ostavila na naše umjetnike moći ćete vidjeti tijekom jeseni na izložbi slika s likovne kolonije