LIJEPA PRIČA IZ ČAKOVCA: U Županijskoj bolnici usrećuju ljude koji trebaju umjetne kukove

Iako su priče iz hrvatskog zdravstva često vezane uz nedostatak financijskih sredstava, manjak osoblja i probleme s kojima se zaposlenici, ali i pacijenti suočavaju, sa sjevera zemlje dolazi jedna lijepa priča.

Katica Šafarić 87. je doživjela tešku prometnu nesreću – stradali su joj leđa i kuk, godinama je trpjela strašne bolove. Brojni liječnici je nisu željeli operirati zbog kompliciranog i opasnog zahvata.

– Već četiri, pet godina ja idem, ja bih htjela, ali ne mogu ništa jer mi ne dozvoljava moja bol. Ja bi radila jer moj muž i ja živimo od poljoprivrede. Ja popijem dva Voltarena ili Ketonala pa me malo popusti, ali nakon toga gotovo, govori za HRT Katica Šafarić iz Lopatinca.

Ortopedi čakovečke Županijske bolnice predvođeni primarijusom Smilovićem su odlučili riskirati i prije tjedan dana je operirana.

– Njoj je pet puta operiran kuk i nitko se nije usudio operirati kuk jer je taj zahvat riskantan. Kod nje je nedostajalo dosta kostiju zdjelice koja je potrošena zbog ranijih operacija, ali kod nas radi primarijus Smilović koji ima veliko iskustvo i možete vidjeti iza mene sve te proteze je primarijus izvadio, pokazuje Marko Labaš, voditelj Odjela ortopedije Županijske bolnice Čakovec.

Marko Labaš (Foto: Screenshot/HRT)

– Ja sam sve čula, kako su oni bušili, kako su radili… samo sam rekla – ma Majko Božja samo da meni oni pomognu, priča gospođa Šafarić.

Ovaj Odjel godišnje odradi deset tisuća pregleda, osamsto operacija. Nerijetko su to komplicirani zahvati poput onog Siniše Matuze kojem su u danu ugrađena dva umjetna kuka.

– Bavio sam se sportom, nogometom i jako mi se kuk istrošio, prije mjesec dana sam operiran. Danas se osjećam dobro, zahvaljujući doktoru Labašu, rekao je Siniša Matuza iz Ivanca.

Iako je lista čekanja nakon pandemije koronavirusa velika, pacijente zbrinjavaju brzo i efikasno.

– Prvo su radili doktor Smilović i doktorica Latin, a prije tri godine, nas pet specijalista se njima pridružilo i otvorili smo zasebni Odjel. Prosjek godina nam je 40, govori doktor Labaš.

Ovo je dokaz kako unatoč problemima u zdravstvu postoje stručnjaci iz malih sredina koji gotovo izgubljenim slučajevima vraćaju nadu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!