LIJEK ZA AGROKOR: Banke daju 150 milijuna eura – stiže roba i u Konzum

agrokor, zagreb

Cijeli dan gužva u Banskim dvorima. Nakon što je Ante Ramljak imenovan povjerenikom za Agrokor, odmah su uslijedili sastanci s dobavljačima i bankarima.

Izvješće: Mila Moralić

Dogovoreno je da roba krene i da banke daju 150 milijuna eura za trenutnu likvidnost. Blokirani dobavljači imat će prednost u naplati.

Nakon dvomjesečne agonije dobavljači su dobili jamstva Vlade i pustit će robu u Konzum. Prokuristica Kraša Marica Vidaković.

“Očekujemo brzi susret s povjerenikom. Sjest ćemo i stvorit ćemo neke prioritete. Zakon je rekao kako je to okvir, međutim postoje i prioriteti unutar zakona pa ćemo između ostaloga deblokirati blokirane kompanije zatim riješiti one kojima je Konzum 70 ili 80 posto ukupnih prihoda i napraviti skalu prioriteta”, izjavila je prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dotaknuo se velikog problema mjenica koje su služile kao kreditiranje koncerna i obećao.To je jasan stav i izvanrednoga povjerenika, a i Vlade da smatramo da onaj koji je bio krajnji korisnik novca, kome je novac stigao temeljem mjenica, taj novac treba i vratiti”, rekao je premijer.

O mjenicama je bilo riječi na sastanku s bankarima. Oni su poručili da je to “složen problem” koji će se rješavati u okviru zakona. Premijer Plenković nije propustio upozoriti da s takvim aranžmanima treba biti oprezan.”Mislim da u budućnosti kada je riječ o poslovanju treba puno obazrivije pratiti i ulaziti u takvu vrstu poslovnog odnosa”, kazao je premijer.

Banke podržavaju institucionalni okvir novog zakona i tijekom popodneva njihovi kreditni odbori odobrit će 150 milijuna eura svježeg novca za Agrokor.

Predsjednik Uprave ZABA-e Miljenko Živaljić u ime 6 banaka, najvećih kreditora, poručio je. Ono što je najvažnije s naše strane, ako nastavimo ovakvim putem i osiguramo likvidnost, a hoćemo, i ako povjerenik i cijeli tim koji bude angažiran tamo priredi jedan dobar program restrukturiranja mislim da će cijela priča oko Agrokora ići u pozitivnom smjeru”, rekao je Živaljić.

Dogovoren je sastav vjerovničkog vijeća. Činit će ga 2 predstavnika banaka, po jedan velikih i malih dobavljača te predstavnik imatelja obveznica. Povjerenik Ramljak potvrdio je da njegovim dolaskom u Agrokor on postaje uprava, a na pitanje što će biti s dosadašnjim članovima uprave među kojima su i Todorići, odgovorio je.

“Normalno da ću ih koristiti za nekakve stvari da mi razjasne oko nekih ugovora. A hoće li dolaziti stalno na posao, to nije potrebno”.

Agrokor nije u stečaju, imamo godinu dana da to spriječimo, poručio je Ramljak. Potvrdio je da se zabrana naplate potraživanja, koja je danas stupila na snagu, odnosi i na vlasnike obveznica kupljene na međunarodnom tržištu po međunarodnim pravilima. Na pitanje boji li se tužbi, ovako je odgovorio.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!