LIJEČNICI I BEROŠ BEZ DOGOVORA: Štrajk je posljednja opcija, a kreću neke akcije

Problemima u zdravstvu ne nazire se kraj. Krovne liječničke organizacije i Ministarstvo zdravstva niti ovog puta nisu postigli dogovor oko plaća, kolektivnih ugovora i koeficijenata.

Izvor: Media servis

Novi sastanak je dogovoren već za mjesec dana, kreću protestne akcije, a štrajk je, srećom, posljednji korak nezadovoljnih liječnika.

Brojne zahtjeve predstavnici Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog sindikata, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Hrvatske udruge bolničkih liječnika iznijeli su resornom ministru Viliju Berošu koji je na sastanku sudjelovao online. Konkretno riječ je o donošenju Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, reguliranju sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika i izjednačavanju koeficijenata za specijaliste.

Sastanak kratak, bez dogovora i određivanja rokova, sindikati razočarani. Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić:

“Mi već jako dugo čekamo djela, a ne riječi. Tako je bilo i na ovom sastanku. Konkretne obećane poteze nismo dobili. Akcije su uvijek u planu, mi čak niti ne moramo ići u štrajk. Dovoljno je samo raditi po objavljenim normativima, striktno poštivati regulirano radno vrijeme od strane EU-a s maksimalnim brojem dozvoljenih prekovremenih sati i tu je već jako veliki problem u sustavu.”

Štrajk je posljednja opcija nezadovoljnih liječnika, no već od sutra kreću u akciju – prekovremeno će raditi samo onoliko koliko im dopušta Zakon. Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore:

“Ne možemo više čekati. Liječnici, osobito mlađi, su nestrpljivi. Možemo očekivati da će oni svoje nezadovoljstvo izraziti u rujnu ako ne dođe do konkrentih rezultata.”

Novi sastanak održat će se prvi tjedan u rujnu, a današnji za vladajuće nije bio tako loš. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić:

“Mi smo u mandatu ove naše Vlade povećali plaće liječnicima i svom ostalom zdravstvenom osoblju preko 40%. Riješili smo prekovremene sate i zaostatke od 2013. godine. Sve riješavamo – probleme iz prošlosti kao i nove stvari. Nema razloga za nezadovoljstvo.”

Hvaleći postupke Vlade, ministar Beroš je uoči sastanka u priopćenju poručio kako je prosječna isplaćena neto plaća liječnika specijalista u lipnju, sa svim dodacima, bila 22.000 kuna. Takva plaća postoji, ne poriču niti sindikalisti, no Tea Mirošević Zubonja iz HUBOL-a objašnjava da prosjećna plaća i prosjećna primanja nisu isto:

“Primanja liječnika su primanja koja sadrže u sebi noćni rad, veliki broj prekovremenih sati. Pojedini bolnički sustavi imaju taj broj prekovremenih sati znatno veći od Zakonom dopuštenog. Osoba koja je imala više od 20 tisuća kuna plaću morala je živjeti u bolnici, a ne u svojoj kući sa svojom obitelji.”

Nije izostao komentar niti na raniju izjavu premijera Andreja Plenkovića da se liječnici i kontrolori leta nemaju razloga žaliti jer imaju velike plaće.

“Usporediti plaću redovlnog radnog vremena i prekovremenog nije usporedivo. Samo ću zaključiti – liječiti se mora, a letjeti se ne mora.”

Dodajmo na kraju da su Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, napustila 1032 liječnika koja su bolje radne uvjete pronašla u drugim europskim zemljama, a gotovo toliko čeka svoje papire i razmišlja o istom potezu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!