LEX AGROKOR: Radničke plaće ovisit će o milosti upravitelja

agrokor

Zakon o postupku izvanredne uprave u sistemski važnim društvima, tzv. lex Agrokor sutra će se naći na dnevnom redu saborske sjednice. O njemu je danas raspravljao Odbor za pravosuđe, a iz oporbe, koja ga kada do glasovanja dođe neće podržati, mogle su se čuti oštre kritike.

Izvješće: Marinela Ruškovački

Lex Agrokor “prošao” je Odbor za pravosuđe, ali ne bez kritika. Podsjetimo, zakon bi se primjenjivao kod poduzeća kojima je ugroženo poslovanje, u slučajevima kada bi to moglo dovesti i do ugrožavanja nacionalnih gospodarskih interesa Hrvatske.

U kompaniju bi se na najviše 15 mjeseci postavila izvanredna uprava. Odnosio bi se na tvrtke s više od pet tisuća zaposlenih čije obveze iznose više od 7 i pol milijardi kuna. U Hrvatskoj postoji 10 takvih tvrtki. SDP-ov Peđa Grbin upozorio je da zakon nije usklađen s pravom Europske unije zbog čega bi u slučaju kazni trošak snosili građani. Naglasio je, između ostalog, da zakon ne regulira dobro potraživanja radnika.

“Niti jedan radnik Agrokora neće moći pokretati postupke radi ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa. Dovedeni su u situaciju da će njihova plaća ovisiti o milosti vladinog povjerenika”, rekao je Grbin.

Brine ga i što se, kako kaže, Vlada ogradila od štete prema vlasniku, ali prema svima ostalima, npr. dobavljačima ostaje odgovorna, pa su tužbe države u slučajevima nenaplate izvjesne.

Predsjedniku Odbora, također SDP-ovcu, Orsatu Miljeniću neprihvatljiva je i “ustavno problematična” odredba po kojoj bi Vladin povjerenik mogao odlučivati o potraživanjima između velikih i malih.”Banka koja je davala kredit ušla je u bilance poduzeća, preuzela rizik i naplatila debelu kamatu za to i ja ne želim da bude privilegirana i sutra joj se od mog novca nešto nadoknađuje, a onaj jedan mali dobavljač nije mogao utjecati ni na što. One je morao prihvatiti situaciju – uzmi ili ostavi.

“Kritike idu izvan sfere ciljeva zakona, odgovor je ministra Šprlje.”Zakon ide na to da se spriječi urušavanje gospodarstva. Nije smisao stečaj, nego zaštita tržišta i gospodarskog sustava države”, kaže ministar.

“Dajemo poduzećima vremena da se stabiliziraju kako bi omogućili i vjerovnicima kasnije da ostvaruju svoja prava. Smisao nije da nekome oduzmemo njegovo legitimno pravo, već obrnuto da se restrukturiranjem poslovanja postigne održivost poslovanja koje će u konačnici imati i zaštitu interesa vjerovnika.”

Amandmane na Zakon najavio je danas šef HNS-a Ivan Vrdoljak. “Prvo da vjerovnici, prvenstveno dobavljači i veliki i mali sudjeluju u savjetničkom vijeću i da ono ima veće ovlasti. Drugo je aposlutna nepovredivost privatnog vlasništva i treće da svima kojima su isporučivali robu da budu dražbine u prioritetu” kaže Vrdoljak.

“Jedan od onih glavnih smjerova amandmana bit će prvo da vjerovnici, prvenstveno dobavljači i mali i veliki sudjeluju u savjetničkom vijeću i te da ono ima veće ovlasti. Drugo je apsolutna nepovredivost privatnog vlasništva kao temelj demokracije i treće je da svima onima koji su ovom periodu isporučivali robu i de facto dali šansu za održivost sustava da budu u prioritetu”, kazao je Vrdoljak.

O Zakonu će sutra raspravljati još nekoliko odbora, a oporbi,koja je već najavila da ga neće podržati, smeta što će se to raditi praktički istovremeno dok će u sabornici već trajati rasprava o njemu.

AKO STE PROPUSTILI: VIDEO: HIT NA INTERNETU – Dok je govorila o “lex Agrokoru” ministrica prasnula u smijeh – pogledajte OVDJE.

Komentiraj