LETICA PORUČUJE: Umnici BiH na trajnom radu u Hrvatskoj – ujedinite se!

slaven letica

Nakon izbora u Bosni i Hercegovini javili su se mnogi koji u svojim komentarima iznose (ne)zadovoljstva iz raznih kuteva.

Slaven Letica, poznati sociolog i sveučilišni profesor, ali i politički analitičar ponudio je i jednu ideju, te ju objavio na Facebooku.

Ovo je objava Slavena Letice, koju prenosimo:

Bosansko-hercegovački spoznajni paradoks

Pažljivo pratim brojne pismene i usmene komentare rezultata izbora u BiH i nikako se ne mogu dovoljno načuditi jednom zanimljivom spoznajnom fenomenu ili paradoksu.

Naime, nepregledno mnoštvo zagrebačkih umnika i znanstvenika ima bosansko-hercegovačke korijene. Jako su emocionalno vezani za rodni kraj i sudbinu Bosne i Hercegovine. Pišu i govore pametno i zanimljivo.
Ipak, raštrkani su po institucijama i medijima poput rakove djece, tako da ne uspijevaju osmisliti viziju Bosne i Hercegovine kao zajednički intelektualno-politički projekt koji bi ponudili hrvatskoj vlasti.
Među spomenutim umnicima ima mnoštvo političkih ekonomista, politologa, sociologa, pravnika, povjesničara, stručnjaka za međunarodne odnose, poznavatelja politike i diplomacije, filozofa, inženjera, bogo-znanaca, kunsthistoričara, matematičara, fizičara. Tu su rektori, profesori, poslovni ljudi, učitelji, istraživači i tako dalje i tako bliže.

Opravdano ogorčenje, gnjev i bijes gotovo svih njih zbog činjenice da je jedan – nazovimo ga tako po analogiju za negdašnje poturice – pobosnica Željko Komšić po treći put izabran „iz redova hrvatskog naroda“, ne vodi rješenju bosansko-hercegovačke enigme.

Netko bi od zagrebačkih „Bosanaca“ i/ili „Hercegovaca“ napokon trebao preuzeti intelektualno vodstvo i pokrenuti izradu ne-papira Bosna i Hercegovina 2025. (trideset godina nakon Daytona).

Kao pragmatično polazište mogli bi uzeti nedavno kongresno izlaganje američkog senatora Rogera Wickera koje izražava novu politiku republikanske administracije Donalda Trumpa prema BiH.

Umnici Bosne i Hercegovine na trajnom radu u Hrvatskoj: Ujedinite se!

Komentiraj