LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA: Teško im je ući u trag – kazna do tri godine zatvora

Nedjeljno prijepodne koje su mnogi Zagrepčani iskoristili za posjet raznim trgovačkim centrima počelo je burno. Zagrebačka policije je u kratkom razdoblju zaprimila više dojava o moguće postavljenim eksplozivnim napravama.

Izvor: Media servis

Je li moguće da su masovne dojave o bombama, pojava koja se događa posljednjih skoro tri tjedna u našoj neposrednoj okolici povezane upitali smo komunikacijskog stručnjaka Marka Rakara.

“Meni se nekako čini da je to u biti isti recept. Situacija je vrlo slična u tom pogledu. E a sada koji je točno izvor toga to je teško za pretpostaviti. Netko tko se odlučio poigravati sa javnom sigurnošću sa jedne strane, nekakva neodgovorna osoba, pa do toga da je to nekakva kordinirana ili manje koordinira aktivnost čiji je cilj kreirati opću nesigurnost u javnom prostoru.”

U međuvremenu pojavile su se informacije kako je dojava došla preko domene koja je registrirana u Rusiji. Rakar tu ne vidi ništa značajno, jer, kaže, ruske domene se i inače koriste u računalno kriminalnom miljeu. A je li moguće uopće ući u trag pošiljatelju?

“Dakle, u teoriji je to naravno moguće, međutim u praksi je to puno teže izvedivo, zbog toga što takve dojave u pravilu dolaze preko raznih anonimnih servisa koji su široko dostupni. Nalaze se u različitim pravnim jurisdikcijama, pa je vrlo teško sinkronizirati sve policije koje bi morala reagirati kod takvih stvari, a povrh toga osoba koja je to odlučila poslati je najvjerojatnije iskoristila neki drugi alat za sakrivanje svog identiteta.”

Napomenimo za kraj, kako je za lažnu dojavu o bombi predviđena kazna zatvorom do tri godine.