LAVROV NE MOŽE DO BEOGRADA: “Čudovišta iz Bruxellesa” nastoje biti gospodari života

Na istoku Ukrajine borbe i dalje traju. Dok SAD Ukrajini pruža pomoć, Putin na to prijeti odmazdom. Sukob Rusije i Ukrajine uvelike utječe i na ostatak svijeta.

Izvor: Media servis

Ruski ministar Sergej Lavrov trebao je posjetiti Beograd, ali je za njegov let zatvoren zračni prostor Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Lavrov tvrdi kako “čudovišta iz Bruxellesa” nisu željela njima pružiti platformu te nastoje biti gospodari života na zapadu.

Rat u Ukrajini i dalje ne jenjava. Teške borbe vode se na istoku zemlje, ruske mete su Donjeck i Luhanjsk, a nakon nekoliko tjedana, ponovo su raketirani i ciljevi u glavom gradu – Kijevu. Pogođena je tvornica za popravak vagona gdje je ozlijeđen jedan radnik. On je potvrdio kako na području tvornice nema vojne opreme te smatra da je meta ruske agresije ukrajinsko gospodarstvo i civilno stanovištvo.

Joe Biden je Ukrajini pristao poslati precizne raketne sustave velikog dometa u sklopu paketa vojne pomoći vrijednog 700 milijuna dolara. Na tu odluku SAD-a reagirao je i Vladimir Putin zaprijetivši odmazdom.
“Ako ih isporuče, upotrijebit ćemo naša sredstva kojih imamo napretek kako bismo pogodili one objekte koje još nismo.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovitom obraćanju javnosti istaknuo je kako je posjetio Zaporižje gdje se susreo s vojnicima, ali i mnogim obiteljima iz Mariupolja i drugih dijelova Ukrajine.

“Svaka obitelj ima svoju priču. Većina njih je bez muškaraca. Neki su u ratu, neki u zatočeništvu, a neki su nažalost poginuli. Tragedija. Bez doma, bez voljenih. Ali moramo živjeti za našu djecu. Ratni heroji su među nama. Ponosan sam na sve. Donijeli smo nešto vojsci, ali neću ići u detalje. Donijeli smo i nešto od njih – samouvjerenost i snagu.”

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov trebao je danas i sutra biti u posjetu Srbiji. Ipak, Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zabranile su prelet kroz svoj zračni prostor. Rusija zatvaranje zračnog prostora naziva neprijateljskom akcijom i smatra kako bi to moglo dovesti do velikih problema u diplomatskim odnosima. Ipak, drže da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama.

Nakon otkazanog posjeta Srbiji, Lavrov je rekao kako nitko neće uništiti odnose Rusije i Srbije. Obrušio se na Europsku uniju i NATO te rekao kako “čudovišta iz Bruxellesa” nisu željela pružiti platformu za planirani sastanak u Srbiji.

Dodao je i poziv srbijanskom ministru vanjskih poslova da posjeti Rusiju, ali nada se da njegov zrakoplov neće doživjeti sramotu od strane Bruxellesa. Upravo Bruxelles nastoji biti gospodar života na zapadu, kaže Lavrov i dodaje kako zemlje kandidatkinje za EU moraju slijediti politiku koja je posve antiruska.

Zato, kako kaže, cijeni hrabrost Srbije na čelu s Aleksandrom Vučićem, koja ne pristaje biti dionikom antiruske zapadne politike.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!