LAUC PIŠE HUBOL-U: Netko zbog svoje slijepe mržnje prema meni potiče strah od cjepiva

Dragi HUBOL – Hrvatska udruga bolničkih liječnika, dok većina vaših članova vrijedno radi, netko tko administrira vaše stranice zbog svoje slijepe mržnje prema meni potiče strah od cjepiva.

Napisao je to naš znanstvenik Gordan Lauc na Facebooku, nezadovoljan napadima na njega, nakon kojih, kako kaže, dolazi do toga da se prave senzacije.

Na Facebooku dalje piše:

Da, u jednoj raspravi sam napisao da “imamo višak smrtnosti koji se poklapa sa cijepljenjem”. To je istina, no isto tako je istina da se radi o malom višku za koji još ne znamo je li uzrokovan cijepljenjem, ili nije.

Kako je temeljno načelo medicine “primum non nocere” i sama sumnja bi morla biti dovoljna da budemo jako oprezni s cijepljenjem onih za koje covid-19 predstavlja mali rizik. Takvu odluke donijele su brojne zemlje.

Nažalost zbog ove objave HUBOL-a mediji sada od toga prave senzaciju i mnogi koji površno prate će samo zapamtiti da je Lauc rekao da cjepiva izazivaju smrti. To nije istina.

Uz sve svoje nesavršenosti sva cjepiva protiv covid-19 jako umanjuju rizik teškog oblika bolesti i svi oni koji su u rizičnim skupinama bi se trebali cijepiti.

Ovaj virus nećemo eliminirati, svi ćemo se njime zaraziti, a kako živi virus nosi puno veći rizik od cjepiva, mudro je cijepiti se i umanjiti rizik za teški oblik bolesti.

To sam vrlo jasno napisao i u onom komentaru od kojeg sada pokušavaju napraviti skandal.