LALOVAC O AFERI U HNB-U: S tolikom svojom i ženinom plaćom još i trguju s tuđom nesrećom

Nakon što je Index otkrio kako je viceguverner Hrvatske narodne banke Roman Šubić krajem prošle godine kupio vilu u Zagrebu u suradnji s jednom od agencija za naplatu potraživanja, prašina se i dalje ne smiruje.

Izvor: Media servis

Oporba je oštro oplela po novom skandalu u režiji centralne financijske institucije u Hrvatskoj, a bivši ministar financija i sadašnji saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac naglasio je kako je viceguvernerska plaća duplo veća od premijerove upravo radi sprječavanja ovakvih stvari.

“Brate mili, nemoj to radit! A on s tom plaćom i još s plaćom supruge koju su poslali u Europsku centralnu banku trguje nečijom nesrećom, nečijim dugovima i ulazi u neke nekretninske biznise. Pa mislim da je to… to je ta razina da više ne znate što bi više komentirali na takve stvari.”

Njegov stranački kolega i šef SDP-a Peđa Grbin upozorio je na obećanja vladajućih kao i činjenicu da je potrebno urgentno djelovati jer bi novi val inflacije mogao dovesti do još ovakvih situacija.

“Marić je prošle godine obećao dvije stvari – agencije i prešutne minuse. Prošlo je mjesec i pol otkad je istekao rok. U vrijeme inflacije pitanje prešutnih minusa je izuzetno bitno jer ljudi koji nemaju od negdje taj novac moraju uzeti.”

Situaciju u HNB-u komentirali su i MOST-ovci. Njihov Zvonimir Troskot upozorio je kako ovakve afere mogu nagovijestiti nove probleme kada uđemo u eurozonu.

“Narod je već stvarno izgubio povjerenje u financijsku instituciju koja bi trebala regulirat cijeli financijski sustav. Vidimo da se po povlaštenim ifnormacijama kupuju nekretnine, kupovale su se vrijednosice i nas ne bi iznenadilo da možda netko od viceguvernera ima i avion i osobni heliodrom u svojoj poreznoj kartici. Od povjerenja koje bi HNB trebao imati zajedno s vodstvom i menadžmentom – oni su od te institucije napravili pećinu razbojničku.”