“LADO” POD ZVIJEZDAMA: Dan Državnosti uz vrhunsku glazbu i ples

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske ‘LADO’, povodom Dana državnosti, Zagrebu poklanja Svečani koncert.

Piše: Branimir Fagač

Naš najpoznatiji folklorni ansambl, 25. svibnja s početkom u 21.00 sati, na velikoj će pozornici festivala ‘Zagreb Classic’, na Trgu Kralja Tomislava održati dvosatni plesni koncert.

Program je u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu.

“Tijekom burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu. Stoga, upravo ćemo njima posvetiti svoju rođendansku, sedamdesetu sezonu neprekidnog djelovanja”, ističe Andrija Ivančan, umjetnički voditelj Ansambla ‘LADO’.

Sam naziv programa ‘Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima’, ističe Ivančan, poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura.

Uz vrhunske izvedbe više od pedesetak umjetnika Ansambla LADO na sceni, publika će imati prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnoga ruha koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Vojvodini.

Ulaz je kao i na sve ostale programe festivala ‘Zagreb Classic’ – slobodan.