LABURISTI O AFERI: Ako istraga potvrdi navode tražimo od Oreškovića promptnu smjenu Karamarka

laburisti

Nakon što su u javnost dospjeli dokumenti iz kojih je vidljivo da je Josip Petrović, lobist mađarske naftne kompanije MOL platio oko pola milijuna kuna Ani Šarić Karamarko, supruzi prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamaka, oglasili su se i  Hrvatski laburisti – Stranka rada.

U svom priopćenju, koje prenosimo i cijelosti, traže od nadležnih tijela da istraže sukob interesa i moguću korupciju u tom slučaju, te ukoliko se ono dokaže zahtijevaju da premijer Orešković promptno smijeni prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Nedopustivo je da supruga prvog potpredsjednika Vlade prima novac od lobista mađarske tvrtke MOL, Petrovića koji je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, novac za lobiranje isplaćuje tvrtka MOL, ne radi za interese hrvatske tvrtke, a u isto vrijeme, prvi potpredsjednik Vlade radi protivno hrvatskim interesima i traži da se zaustavi arbitraža u slučaju INA-MOL.

Ako se podsjetimo Karamarkove izjave na novinarski upit o prijateljstvu s Petrovićem – „S gospodinom Jozom Petrovićem sam u Košarkaškom klubu Zagreb od 91. godine. Prema tome, ja sad da se odričem ljudi zato što svjedoče negdje, a pitanje je kako će svjedočiti. Koliko sam upoznat, svjedočit će u korist Republike Hrvatske. Prema tome, ovo je pitanje deplasirano. Ja vaše urednike ne pitam tko su im prijatelji i na koji način se s njima ponašaju” (index.hr), situacija poprima alarmantne obrise.

Činjenice koje govore da se radi o potencijalnoj korupciji i mogućem kriminalu u ovom slučaju su sljedeće:

1) Vlada RH pokrenula je arbitražu zbog spora s MOL-om

2) HDZ, na čelu s Tomislavom Karamarkom, prvim potpredsjednikom Vlade traži da se arbitraža u slučaju INA-MOL zaustavi, što je protivno nacionalnim interesima Republike Hrvatske

3) Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade prima za svoje usluge „savjetovanja“ oko pola milijuna kuna

Sve navedene činjenice ukazuju da postoji velika vjerojatnost umiješanosti prvog potpredsjednika Vlade u sumnjive poslove sa mađarskim lobistom i tvrtkom MOL, a smatramo i da je nedopustivo da se tvrtka Karamarkove supruge angažira oko javnih poduzeća koja su pod ingerencijom Vlade. Ne čini li se i vama da prvi potpredsjednik Vlade Karamarko zajedno sa HDZ-om želi prepustiti hrvatsku tvrtku od nacionalnog interesa INU, mađarskom MOL-u za određenu svotu? Vlada HDZ-a jednom je već to učinila.

Domoljublje često ima vrlo neobičnih predstavnika zar ne?