KUNA OTIŠLA U POVIJEST: Tigrovi će čuvati milijardu kovanica – svi bankomati za euro u pogonu

Od ponoći s nedjeljnim jutrom nema više plaćanja u kunama. Do sada je povučeno oko 2600 tona kovanica, što je tek trećina od ukupno jedne milijarde svih kovanih kuna. Idućih pet godina čuvat će ih Tigrovi u zagrebačkoj vojarni Croatia.

Nakon 28 i pol godina kuna u subotu u ponoć odlazi u povijest. Uvedena na Dan državnosti 1994-te. A ukida se u nedjelju na 31-u godišnjicu Međunarodnog priznanja Hrvatske, javlja Danas.hr.

Do kraja godine građani ih mogu promijeniti u bankama te Fini i Pošti, koje imaju limit da do 100 novčanica i 100 kovanica mijenjaju kune bez naknade. Hrvatska narodna banka će kune za eure mijenjati tek od 2024-te.

Do sada povučeno je oko 2600 tona kovanica, što je trećina od ukupno jedno cijelo jedne milijarde svih kovanih kuna.

Idućih pet godina čuvat će ih Tigrovi u zagrebačkoj vojarni Croatia.

A kad bismo novčanice koje će se povući, njih oko 500 milijuna komada, posložili jednu do druge, bio bi to niz duži od 20 Peljeških mostova ili oko 50-ak kilometara.

Odlaskom kune, svi se bankomati opet vraćaju u puni pogon. Cijela mreža od oko njih 4000 od ponedjeljka ima eure i opet vam uzima naknadu ako nije bankomat vaše banke. Do travnja će uglavnom isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura.