KULTURNJACI KOD PREDSJEDNIKA: Milanović primio izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u kojem su bili književnik Hrvoje Kovačević, dramski umjetnik Marko Torjanac, prevoditeljica Tatjana Tarbuk i likovna umjetnica Mejra Mujičić.

Članovi izaslanstva izvijestili su Predsjednika Republike o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli samostalni umjetnici u Hrvatskoj zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa budući da u početku uopće nisu bili obuhvaćeni Vladinim mjerama potpore.

Prema njihovim riječima, samostalni umjetnici bili su izostavljeni i tek im je naknadno omogućeno korištenje mjera potpore i to samo manjem dijelu njih, dok većina samostalnih umjetnika do danas nije uključena u mjere potpore.

Očekujemo jedinstvo i solidarnost sa slobodnim umjetnicima kako bi im se pomoglo da prežive ovu krizu, jer ako se sada ne uloži u opstanak nezavisne kulture Hrvatska će se isprazniti od slobodnih umjetnika, poručili su u ime Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Osim toga, izrazili su i nezadovoljstvo predloženim Zakonom o obavljanju umjetničke djelatnosti koji je u proceduri donošenja i prema kojemu bi, kako kažu, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika trebala izgubiti svoje ključne ovlasti.