KUJUNDŽIĆ PORUČIO: U ovom trenutku nema daljnjeg povećanja plaća, Vlada je dala maksimum

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je nakon sjednice Vlade veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara koji su na Markovom trgu između ostalog tražili veće plaće i bolje uvjete.

“Za razumjeti je ljude koji žive od plaće, koji imaju kredite i djecu da im treba više novaca za plaće. U tome smislu je ova Vlada, kad je riječ i o drugim djelatnostima, posebice u zdravstvu, pokazala maksimalnu senzitivnost i u granicama mogućega u tri godine povećala plaće 18 posto.”

Još jednom je ponovio da je Vlada dala maksimum i da u ovom trenutke nema prostora za dodatno povećanje.

“Ova Vlada mora misliti o pacijentima, ako hoćemo liječiti pacijente, ako hoćemo noćas operirati, davati lijekove, moramo za to osigurati nove. U ovom trenutku Hrvatska više novaca nema, i ovo je bio iznimni napor Ministarstva financija i Vlade u cjelini za priskrbiti ovih 18 posto.”

Na pitanje znači li to da ni 2020. neće biti većih plaća Kujundžić je odgovorio: “Nisam rekao 2020. rekao sam u ovom trenutku.”

Na tvrdnju novinara da se sad slaže proračun za 2020. Kujundžić kaže: “To ćemo vidjeti što će biti.”

Na pitanje postoji li neka mogućnost dodatnih ušteda, kroz primjerice zatvaranja nekih rupa u drugim sustavima, Kujundžić kaže: “Nema sustava u kojemu nema prostora za poneku uštedu, međutim ovo su pojedinačne teorijske uštede koje navodite i koje su kap u moru potreba hrvatskom narodu.”