KRUNOSLAV CAPAK: Po stopi zaraze u EU je samo jedna zemlja gora od nas

Krunoslav Capak izvijestio je o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj i upozorio na još uvijek tešku situaciju.

“U ponedjeljak prije tjedan dana imali smo 1830, zadržavamo se na istim brojkama. Incidencija je visoka, 1154 na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana. Time smo na 26. mjestu na ljestvici zemalja EU, višu incidenciju ima Luksemburg.

S mortalitetom smo na 14. mjestu sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Imamo 35,6% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Viši postotak pozitivnih od nas u EU imaju Bugarska i Poljska.

Izdali smo dokument o obvezi nošenja maske za one koji su preboljeli bolest. To je zato što još ne znamo kako stečena imunost utječe na transmisiju i je li moguće da osoba koja je imuna, ipak prenese bolest. Zasad nema dokaza da imuni ne mogu prenijeti bolest i zato i preboljeli moraju nositi masku. Isto će biti i nakon cijepljenja. Dodatan razlog za masku su druge respiratorne infekcije od kojih maske štite i svi koji su preboljeli covid, trebaju i dalje nositi maske gdje je to obavezno i preporučeno.

U subotu je isporučeno 135.000 komada brzih testova. 80.000 podijeljeno je domovima za starije da dobijemo bolji uvid u epidemiološku situaciju. To neće biti dijagnostički zahvat”, naglasio je i dodao: “Ostatak je distribuiran hitnoj pomoći i hitnim prijemima za brzu dijagnostiku, naročito noću. Sljedeća tranša tih testova dolazi vjerojatno krajem tjedna, za zavode za javno zdravstvo i liječnike obiteljske medicine.”

Moguće su i nove mjere, strožije, u trgovinama: “Što se tiče trgovina, vode se razgovori. Sigurno će već ovaj tjedan uroditi plodom, odnosno novom odlukom koja će se odnositi na broj kupaca koji će se prilagoditi veličini trgovačkog objekta. Još nisu precizirane brojke, ali ne očekujem da bi broj osoba bilo jedna na deset kvadratnih metara”, rekao je Božinović.

Nema još popuštanja mjera: “U izradi je dokument o kriterijima za popuštanje mjera. Imamo visoku incidenciju, prosjek je viši od tisuću. U Europi se spominju 15 do 20 puta niže brojke za popuštanje mjera pa je naša incidencija puno previsoka da bismo razgovarali o popuštanju mjera, ali se diskutira o kriterijima”, dodao je Capak.

Odgovori