KRUNOSLAV CAPAK: Minimalistički pristup, bez procesija i popratnih događanja za Veliku Gospu

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Dobro jutro, Hrvatska je govorio o tome zašto je dobro kada imamo do 50 zaraženih dnevno, o početku škole, o proslavi Velike Gospe, a sve u svijetlu koronavirusa.

– To je dobro jer nam onda brojka ide ispod one 15 na 100.000 u 14 dana, a to je nekakva granica koju uzima većina zemalja, iako je EK odredila 16 kao evaluaciju što se tiče broja novooboljelih, rekao je Capak za HRT zašto su dobre brojke zaraženih ispod 50.

Pojasnio je kako smo pustili sve aktivnosti, poput klubova i noćnih barova i sada imamo ovakvu situaciju. Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno oko 900.000 turista, očekivali su povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko. Capak je rekao da stožer želi da sve funkcionira kako treba i da svi normalno žive, ali u uvjetima pandemije koronavirusa, to je nemoguće.

– Kada imamo ovakvu situaciju da nam brojka naglo skoči, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno, naglasio je.

Rekao je da su ograničili radno vrijeme, dali su mogućnost da se na nekoliko dana zatvore klubovi, zbog provođenja protuepidemijskih mjera. Nadaju se da će mjere uroditi plodom. – Mi bi htjeli da se svi drže mjera, kada bi se svi držali mjera, ne bi bilo problema, dodao je.

Capak je rekao da epidemiološka služba stalno upozorava na opasnosti zaraze koronom, a normalno je da se na odmoru ljudi žele opustiti i zaborave na prisutnost virusa, no treba biti oprezan. – Opreza nikad dosta. Korona se vrlo lako prenosi, vrlo lako pređe s čovjeka na čovjeka i trebamo se držati mjera koje stalno spominjemo – higijena, distanca i maske, rekao je.

O proslavi Velike Gospe i maskama na otvorenom

Sutra je proslava Velike Gospe, Capak kaže da su u bliskom kontaktu s lokalnim stožerima i s biskupskom konferencijom, što su ostvarili.

– HBK je prihvatila sve što je stožer predložio, a to je da apeliraju na svećenike i biskupe da ne bude procesija i da se svi drže mjera i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu biti problematični što se tiče prijenosa koronavirusa (…) Biskupi također apeliraju da se ide s minimalističkim pristupom, što smatramo jako dobrim, rekao je.

Na pitanje hoćemo li morati nositi maske i na otvorenom, rekao je da čim se tako nešto dogodi u svijetu, portali to prenose. Pojasnio je kako je to postalo obveza ne mjestima gdje ima jako mnogo ljudi, za sada to nema potrebe uvoditi u Hrvatskoj za otvorene prostore.

– Još nismo obuhvatili sve zatvorene prostore gdje bi se maske trebale nositi, na jesen i zimu ćemo vjerojatno morati proširiti popis objekata gdje će to biti obveza, ali za otvorene prostore, za sada ne razmišljamo, dodao je.

O početku škole: Moramo biti spremni za sve scenarije

Capak je govorio i o početku nove školske godine, rekao je da vrlo ozbiljno razmatraju temu oko škole, održali su sastanke s ministrom obrazovanja. Capak kaže da je formirano jedno savjetodavno tijelo koje će se sastajati trajno i donositi odluke.

– Tu će biti jako puno problema, jako puno finesa koje će to povjerenstvo rješavati. Ono što je bitno je da mi moramo biti, što se škole tiče, spremni na sve scenarije. Za djecu je, iz psiholoških razloga, jako dobro da idu u školu (…), ali moramo biti spremni i za druge scenarije. Ako se to neće moći organizirati (…) moramo biti spremni i za eškolu i za video školu i za sve druge oblike, za što treba sve pripremiti sve i na tome se intenzivno radi. Mi se nadamo da će škola normalno krenuti, to ovisi o epidemiološkoj situaciji, a nadamo se da ćemo do početka školske godine ovu brojku novooboljelih smanjiti, rekao je.

 

Komentiraj