KRUNOSLAV CAPAK: Dijagnoza COVID-a moguća i brzim antigenskim testovima

Hrvatska i dalje ima lošu epidemiološku sliku, iz dana u dan raste broj zaraženih, a raste i pritisak na zdravstveni sustav.

Izvor: Media servis

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak ministra Vilija Beroša s epidemiolozima te ravnateljima Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Zbog širenja omikron varijante virusa i ograničenih kapaciteta PCR testiranja razgovaralo se o priznavanju i primjeni brzih antigenskih bat testova, ali i o novom lijeku protiv koronavirusa. Beroš se osvrnuo na dosadašnju primjenu lijeka.

“Do sada je u Republici Hrvatskoj aplicirano 106 doza ovoga lijeka u različitim zdravstvenim ustanovama. Preliminarni podaci su jako dobri. Kao što znate, taj lijek je potrebno dati u ranoj fazi razvoja bolesti.”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na novosti u testiranju na COVID-19. “Na temelju brzih testova moći će se dobiti COVID potvrda, ali ona će za sada vrijediti samo u Hrvatskoj”, kaže Capak.

“Da se više brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, osim u nekim slučajevima kada je to zbilja važno i potrebno. Dakle, proširujemo tu mogućnost da se dijagnosticiranje bolesti COVID-19 obavlja i brzim antigenskim testovima na širokoj mreži testnih mjesta kojima pokrivamo čitav teritorij Republike Hrvatske.”