KROZ MACELJ BEZ STAJANJA: Ulaskom u schengenski prostor brže i bez gužvi preko granice

Više od 6500 graničnih policajaca je u Hrvatskoj, od kojih je oko 1000 na granici sa susjednim državama članicama Europske unije. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja ondje će se ukinuti granični prijelazi jer se više neće provoditi kontrola.

S jednog od naših najfrekventnijih prijelaza – Maclja, sedamdesetak službenika ove postaje granične policije bit će raspoređeno na druge poslove.

– Nešto će ostati uz granicu, nešto će ići u krim-policiju, nešto u temeljnu policiju, sve ovisi o zvanju i stručnoj spremi i adekvatnim željama, rekao je Damjan Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj.

Najveći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjati.

– Ostat će iz razloga jer postoji mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola, rekao je za HRT Josip Bukvić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Za putnike je najvažnije da će se kroz Macelj prolaziti bez zaustavljanja, brže i opuštenije. No, tomu se ne trebaju nadati kriminalci i krijumčari, kažu zagorski policajci.

– Neće biti kriminalci sretni. Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini, kroz tzv. kompenzacijske mjere, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni, rekao je Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj.

Jednako kao na Maclju, ulaskom Hrvatske u schengensko područje prelazak granice bez zaustavljanja bit će moguć na svim kopnenim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom.