KROJI SE VLADA: Pregovori idu dalje – jesu li Mostu porasli apetiti?

Andrej Plenković, Božo Petrov

HDZ nastavlja s Mostom pregovore o formiranju vladajuće većine. Most uz mjesto šefa Sabora navodno cilja i na sedam ministarskih fotelja.

Buduća vlada imala bi četiri potpredsjednika, zasad je detalj iz plana Andreja Plenkovića. No prije međuresornih promjena i kadroviranja, s Mostom kao strateškim partnerom treba dogovoriti zajedničku platformu. Nakon prvog kruga razgovora Plenković i Božo Petrov potvrdili su volju za dogovor, prenosi Media servis.

Uoči nastavka pregovora u Mostu su navodno porasli apetiti za jednom foteljom više u odnosu na prošlu vladu. Plenković je pak poručio da poštuju njihovih 13 mandata, kao i da ‘ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno‘‘.

Prostor za suradnju otvoren je svima, pa i HSS-u, poručio je šef HDZ-a koji u Saboru očekuje čvrstu većinu.

No Krešo Beljak ponudu je odbio. HDZ-u i Mostu poručio je da će HSS biti najžešća oporba koju je Hrvatska ikada vidjela, dajući im ipak 100 dana mira za slaganje Vlade.

“Ovime padaju u vodu sve priče da je HSS stranka foteljaša, stranka koja se grebe za određene pozicije. To prepuštamo drugima, vidjet ćete što će se događati, a mi ćemo biti opozicijska stranka koja će aktivno djelovati ne gledajući osobni interes nego ineteres Republike Hrvatske. Toga još nije bilo na hrvatskoj političkoj sceni na način koji ćemo pokazati mi”, poručio je Beljak.

Predsjednika stranke Andreja Plenkovića i glavnog tajnika Gordana Jandrokovića pitalo se o kadrovskim rješenjima, a i o navodnom zahtjevu Mosta za 7 ministarstava.

Plenković očekuje nastavak razgovora oko 7 točaka i drugih programskih pitanja. O kadrovskim pitanjima neće biti riječi.

“Ništa. O tomu kad dođe vrijeme “.

“Očekujem da ćemo napraviti korak dalje u formiranju stabilne većine….Ne uvjetujemo nikome ništa, razgovaramo. Došli su sa sedam prijedloga, a mi smo ih razmotrili. Oko puno stvari se slažemo… Puno je spekulacija kroz ove dane, ali nismo razgovarali o kadrovskim pitanjima, to će tek doći na red”, rekao je Jandroković.