KRIZA KAPITALNIH PROJEKATA: HNS proziva Bandića zbog sve većeg zaduživanja Zagreba

Zagrebački HNS upozorava kako se u novo zaduženje ide s obrazloženjem Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba, da treba završiti projekte koji su započeti u 2018., te pokrenu novi u 2019. godini.

Piše: Branimir Fagač

Navode da se Grad Zagreb ponovno zadužuje, te da je, osim ranije najavljenih 350 milijuna kuna, koji bi se trebali odobriti na sjednici Gradske skupštine za desetak dana, u pripremi još jedno zaduživanje Zagrebačkog holdinga, i to u iznosu od 150 milijuna kuna.

U HNS napominju kako se, dakle, radi o ukupno pola milijarde kuna novog zaduživanja građana Zagreba, a obrazloženje da su ta sredstva namijenjena završetka prošlogodišnjih projekata, te pokretanju novih u ovoj godini, po njima, jednostavno ‘ne drži vodu’.

“Iako smo očekivali, barem prema najavama gradonačelnika, da će se svi najavljivani i planirani projekti financirati i da će za sve biti novaca, što će biti riješeno rebalansom proračuna, sada vidimo da se obećanja pokušavaju ispuniti daljnjim zaduživanjem Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba, odnosno nas građana”, ističe HNS.

Apeliraju stoga na gradonačelnika Milana Bandića, Gradsku upravu i Upravu Zagrebačkog holdinga da se uozbilje i jasno pokažu podatke što se može, a što ne financirati iz proračuna i sredstvima Holdinga, jer će financijske dubioze, ako se tako nastavi, biti sve dublje, a njihovo rješavanje sve teže.

“Ako Holding i Grad ne mogu dio projekata financirati, zašto onda ne apliciraju na EU fondove i od tamo, barem većim dijelom, pokriju njihovo financiranje”, pita zagrebački HNS.

Komentiraj