KRITIKA SVEĆENIKA: Sram me kad ovakva slika izađe na naslovnici Zagrebačke nadbiskupije

Podijelite članak

Kako Crkva na izborima navija za HDZ nije neko otkriće, no ove je godine sve to prisnažio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je požurio s božićnom čestitkom predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, HDZ-ovoj kandidatkinji za novi mandat.

Prethodne je tri godine nadbiskup Bozanić svoje čestitke za Božić slao predsjednici i javno objavljivao na Badnjak, a ove se godine odlučio to učiniti baš dan uoči izbora.

Da su to primijetili i u crkvenim redovima, gdje ima nezadovoljnih takvim ponašanjem, svjedoči i pater Stjepan Ivan Horvat,  svećenik Družbe misionara Krvi Kristove.

On je svoje nezadovoljstvo ispoljio javno, objavom na Facebooku, koja glasi:

“E moj narode…

Kad ovakva slika izađe na naslovnici Zagrebačke nadbiskupije (bez obzira što se radi o čestitci za Božić), uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, onda moram priznati da me, kao svećenika, sram…

Da, izbori su važan dan za Hrvatsku. Za koga trebamo glasati? Rekao bih za onoga za koga mislite da će iskreno služiti narodu i Domovini, ne bih rekao ništa više, mislim da nemam pravo…

A nama svećenicima, oprostite narode, ljudi smo… Budite vjerni Bogu, živite sakramentalno i vjerodostojno i imati ćete mir u srcu jer ste na pravom putu…

Blagoslovljen vam dan! +”.

Mediji su pisali kako je rođeni Vinkovčanin, pater Horvat strastveni navijač Cibalije, a za Sportske novosti je rekao:

“Mnoge stvari koje sam kao navijač radio su pogrešne, volio bih da se nisu dogodile i kajem se zbog njih. Važno je naglasiti da i kao vjernik možeš biti navijač, izlaziti van s društvom, a biti svet.

To što sam svećenik, to ne znači da se trebam zaključati u četiri zida i samo moliti. Treba biti u svijetu kao i svi drugi, ali živjeti vjeru i biti svjedok Evanđelja.

Štogod radite, budite sveti, živite za istinu, a jedina istina je Krist”.

stjepan ivan horvat, svećenik, faksimil

Komentiraj