KRETANJE CIJENA: Aplikacija koštala 200.000 kuna – u igri 3 trgovačka lanca, a 7 ih odbilo

U Opatiji se održava konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, a teme su LNG, budućnost plina i tranzicija prema vodiku. Uz ministra prometa i potpredsjednika Vlade Olega Butkovića, na konferenciji sudeluje i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Izvor: Media servis

Filipović je tom prilikom komentirao da na aplikaciji ‘Kretanje cijena‘ od danas u podne možemo vidjeti cijene svih trgovačkih lanaca. Uz cijene tri trgovačka lanca koji dobrovoljno ustupaju cjenike svojih proizvoda, a riječ je o Konzumu, KTC i Tommy, na aplikaciji se prikazuju i cijene ostalih sedam trgovačkih lanaca. No, oni svoje cjenike nisu dobrovoljno prikazali već su djelatnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, putem vanjskih popisivača, prikupili cijene u trgovačkim lancima koji se do sada nisu priključili projektu.

“Nema tu nekog tjeranja. Mislim da je njima u interesu biti transparentan i biti korektan prema potrošačima. Danas je najvažnije zadržati njihovo povjerenje. Imate tri trgovačka lanca, opet ću ih istaknuti jer su to zaslužili, a to su KTC, Tommy i Konzum. Ovi drugi to nisu htjeli. Zašto nisu htjeli? Meni to osobno nije jasno. Ako ništa ne skrivate, ako želite biti korektni, pokažite cijene. Uostalom, to su cijene dostupne na policama njihovih trgovina pa zašto građani na jednom mjestu ne bi mogli komparirati cijene i vidjeti gdje im je jeftinije.”

Sankcija za te trgovačke centre neće biti, dodaje Filipović te otkriva koliki je trošak inicijative popisivanja za državu:

“Mi smo angažirali firmu koja se time spcijalizirano bavi i ona će to obavljati dokle god bude potrebe za tom aplikacijom. To je trošak ispod 200 tisuća kuna za godinu dana.”

Podsjetimo, na stranici se vrši usporedba cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za osnovnih 78 kategorija proizvoda, a do sada je posjećena više od 440 tisuća puta. Filipović je dao naslutiti na mogući pad cijena goriva sljedeći utorak:

“Vidjet ćemo kakvo će trgovanje biti danas na tržištu Mediterana kada je riječ o benzinu – ili će biti na istoj cijeni ili će biti isto tako lagani pad cijene benzina. Prema tome, to je trenutno dobra situacija.”